Wat als je een buitenlandse vakantie geboekt hebt, maar niet wil gaan?

buitenlandsereis-780.jpg

Niet iedereen die een vakantie naar het buitenland geboekt heeft, hoopt erop dat deze door kan gaan. 1 op de 3 blijft, ook als de reis niet geannuleerd wordt, liever thuis. Bij degenen die geen reis hebben geboekt zou 1 op de 3 juist alsnog boeken wanneer dit weer kan. Dit blijkt uit een poll van Radar onder ruim 2100 mensen. Wat zijn je mogelijkheden? We vragen het de Consumentenbond.

57 procent van de polldeelnemers heeft voor dit jaar een reis naar het buitenland geboekt. Daarvan weet 23 procent nu al zeker dat deze reis niet doorgaat. Sommigen hebben zelf geannuleerd, uit voorzorg. Bij anderen is de reis geannuleerd door de reisorganisatie, of de hotels die dichtblijven. De een vindt dit prima: 'Restaurants, terrasjes en winkelen maken een vakantie leuk. Nu dit onzeker is, wachten we gewoon een jaartje.' Maar niet iedereen is tevreden over de afwikkeling, sommigen krijgen geen geld terug, of vouchers.

Jaarlijkse vakantie gaat niet door. Aan de ene kant balen maar aan de andere kant fijn, want het zou toch een vreemde vakantie worden.
 

Wie nog niet weet of de buitenlandse reis door kan gaan, hoopt in twee derde van de gevallen dat het kan. De een wil dolgraag buitenlandse familie of vrienden weer zien, de ander geeft aan dat er toch al voor betaald is: 'Als ik niet ga, ben ik mijn geld kwijt.' Veel mensen houden wel een slag om de arm: 'Kan de hygiëne niet gegarandeerd worden, dan zal ik niet gaan', 'Feitelijk wil ik enkel gaan als er een geneesmiddel tegen Corona beschikbaar is' en: 'We gaan alleen als de terrassen open zijn', geven mensen als voorwaarden.

Geen zin in de vakantie

Een derde geeft aan de geboekte reis liever níet te willen maken. Velen vinden het risico te groot. 'Je weet niet hoe de omstandigheden ter plaatste zijn. En hoe de opvang bij mogelijke besmetting is', licht een respondent toe. Een ander: 'We zijn bang dat het virus weer erger wordt terwijl we daar zijn en misschien ziek worden of niet meer naar huis mogen.' Anderen denken niet dat het leuk wordt: 'omdat ik denk dat je niet veel kan doen op die 1,5 meter afstand', zegt iemand. En: 'Ben zelf zwaar astmatisch dus dan kijken mensen je toch een beetje scheef aan. Doen ze nu hier in Nederland ook al.'

Misschien worden we ziek en mogen we niet meer naar huis
 

Ook hier spelen de financiën een rol: 'Ik kan eigenlijk niet met vakantie, heb bijna geen inkomsten gehad. Heb eigen zaak en zou dan in juli 2 weken moeten sluiten wegens vakantie. Hoop dat de reis niet doorgaat. Ik had een cruise geboekt naar Noorwegen.' Er zijn ook mensen die hun plan alleen iets willen wijzigen: zij stappen bijvoorbeeld liever in de trein dan in het al geboekte vliegtuig.

Het covid-virus kent geen datum. Om in september nou "gezellig" met anderen in een vliegtuig te gaan zitten?
 

Angst is geen geldige reden voor annulering

Wat zijn je rechten als je niet op vakantie wil, terwijl je reis wel mogelijk is? Die heb je niet, laat Joyce Donat van de Consumentenbond weten. Angst is geen geldige reden om je reis te annuleren. Toch geven sommige reisaanbieders vouchers uit, ook al zijn ze dit niet verplicht. 

Om te weten waar je aan toe bent, kun je het beste contact opnemen met de klantenservice van de organisatie waar je hebt geboekt. Je kunt vragen of je in aanmerking komt voor een coulanceregeling, als je wil annuleren. 'Bij een reis in juni is de kans groter dat ze wat voor je kunnen betekenen dan bij een reis in augustus, want over de situatie dan is nog minder bekend', laat Donat weten. Het kan zijn dat vervoerders tegen die tijd de bussen, treinen of vliegtuigen halfvol moeten laten vertrekken, om afstand te kunnen garanderen. Dan zullen ze ook met oplossingen moeten komen. Het kan dus verstandig zijn om niet nu direct te annuleren, maar even af te wachten hoe de situatie zich ontwikkelt.

Informatie over actuele reisadviezen vind je op de website van Buitenlandse Zaken.

'Geen boeking, geen risico'

Wie geen buitenlandreis geboekt had voor dit jaar, is dat in de meeste gevallen (63%) ook niet van plan. Daar zijn mensen tussen die nooit op vakantie gaan, of niet naar het buitenland. Ook geven veel mensen aan nooit te boeken: ze rijden op de bonnefooi ergens naar toe, dus zonder te reserveren: ' Ik boek niets, dan ben ik ook nooit mijn geld kwijt.' Anderen geven aan normaal wel naar het buitenland te gaan, maar nu maar eens een jaartje over te slaan. 'Reizen verspreidt het virus alleen maar', geeft een pollrespondent als reden.

Ik boek nooit een vakantie, ga elk jaar op de bonnefooi, veel leuker
 

Een kleine groep heeft nog niets geboekt, maar wil – als de situatie dat toelaat – wel graag naar het buitenland dit jaar: 'Als Frankrijk opengaat en de campings ook, gaan we toch een paar weken naar Frankrijk.' Veel is in ieder geval nog onduidelijk: 'Geen idee in welke landen je welkom bent, en wanneer?'. 'Misschien in december?', vraagt een andere respondent zich af. 'Zodra het kan, vertrekken we!', laat iemand weten. Maar, zo zeggen velen: 'Het moet wel veilig zijn.' Sommigen zijn het niet eens met hun reispartner: 'Ik zou graag willen gaan, maar mijn partner niet.' Anderen zijn meer gelaten: 'In de toekomst wil ik naar Praag. Maar dat mag net zo lief volgend jaar pas zijn.'

Informatie over de buitenlandse reis-poll

2117 mensen gaven tussen 12 en 18 mei 2020 antwoord op de vraag 'Denk jij dat je dit jaar nog naar het buitenland op vakantie gaat?' 57% gaf aan een reis te hebben geboekt, 43% heeft dit (nog) niet gedaan. Wil je ook je mening en ervaringen delen? Geef je op als panellid. Aanmelden en meedoen is altijd gratis. Start de intake-vragenlijst.