Wat betekenen de stickers op fruit en groenten?

stickers-banaan-plucode-15022019.jpg

Als je los fruit of losse groenten koopt zit er vaak een klein stickertje op met een merknaam of code. Wat is het nut van deze stickers en welke informatie kun je eraan aflezen?

Zo'n sticker bevat vaak een code die bestaat uit vier of vijf cijfers. Ieder fruit- en groentenras heeft een unieke code in de reeks 3000 en 4000. Iedere soort appel heeft dus een andere code. Deze code zegt iets over de grondstof, variëteit en grootte. Een grote Elstar appel heeft bijvoorbeeld als code 4123, dezelfde appel maar dan kleiner heeft 4121 als code. De nummers van de codes zijn willekeurig gekozen.

International Federation for Produce Standards

De codes op de stickertjes heten PLU-codes. PLU is een Engelse afkorting voor Price Look-Up, wat zoiets betekent als opzoeksysteem voor prijzen. De organisatie die deze PLU-codes toekent en registreert is de International Federation for Produce Standards (IFPS). Telers kunnen, als ze hiervoor betalen, bij de IFPS een code opvragen. Dit kan bijvoorbeeld voor een nieuw fruitras. Een voordeel van de stickers voor de teler is de mogelijkheid tot reclame, aangezien de producten geen verpakking hebben.

Lees ook: 20 procent minder verpakkingen in supermarkten vanaf 2025

Biologische gewassen

De PLU-code vertelt ook of iets biologische is geteeld, of juist op de conventionele manier met kunstmest. Is iets biologisch, dan komt er voor de normale code een negen. Een grote biologische Elstar appel krijgt dan als code 94123.

PLU-codes zijn niet verplicht. Soms heeft een stuk fruit helemaal geen sticker. Dit betekent niet dat het niet biologisch is. Fruit en groenten zonder sticker kunnen ook biologisch zijn.

Genetisch gemodificeerd

Voorheen was er een speciaal cijfer om aan te geven of iets genetisch gemodificeerd was. Het cijfer acht kwam dan voor de normale code te staan. Maar omdat er te weinig mogelijkheden waren voor nieuwe codes is dit gestopt. Het cijfer acht betekent tegenwoordig dus niet meer per se dat iets genetisch gemodificeerd is.

Lees ook: Hoe ongezond zijn bestrijdingsmiddelen op je fruit?

Voedselveiligheid

Mensen vragen zich vaak af of de lijm van de stickers schadelijk kan zijn en resten achterlaat op het fruit. De lijm is gemaakt op basis van zetmeel en is dus niet giftig.

Er zijn ook geruchten dat de stickers van eetbaar papier zijn gemaakt. Hier is geen bewijs voor gevonden. De stickers zijn gemaakt van plastic of papier. Mocht je per ongeluk toch een sticker opeten, dan is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Maar het is dus niet de bedoeling om deze stickers te eten.

Wat heb je eraan?

De stickers zijn vooral belangrijk voor de supermarkt. De kassamedewerker weet namelijk meteen om welk product het gaat en wat de prijs is. Zo betaal je als consument de juiste prijs.

Maar het kan dus ook handig zijn om zelf eens de stickers eens te bekijken. Naast de code staat er soms ook het land van herkomst op. Je kan aan de code aflezen of iets biologisch is of niet. En mocht je niet weten welke soort een stuk fruit is, dan kun je dit snel opzoeken met behulp van de PLU-code.

Lees ook: Albert Heijn en Jumbo slordig met vermelden herkomst product

Bron: International Federation for Produce Standards / Snopes

Meer over