Wat betekent code geel, code oranje of code rood voor het weer?

weerbericht_weercodes_gevaarlijkweer_780.jpg

Het KNMI hanteert verschillende weercodes. Maar wát is er dan aan de hand, en wat moet je precies doen? Radar legt het je uit. 

Het KNMI stelt niet alleen weerberichten op, ze kijken ook naar de consequenties van het weer en klimaat voor de veiligheid. Om te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke weersituaties, geven ze het weer kleurcodes: groen, geel, oranje en rood.

De kleurcodes geven aan in welke mate het weer gevaarlijke situaties kan opleveren. Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Zware regen
  • Onweer
  • Windstoten
  • Windhozen
  • Sneeuw en gladheid
  • Slecht zicht, zoals door mist
  • Koude
  • Hitte

Wanneer wordt stormschade vergoed?

Bepaalde weertypes kunnen schade veroorzaken, zoals storm. Wordt die schade altijd gedekt? Je lees thet in dit artikel.

Wat betekent KNMI code groen?

Bestaat code groen? Jawel, code groen bestaat en komt zelfs het meest voor. Het betekent namelijk dat er geen bijzonderheden zijn waardoor het weer voor gevaarlijke situatie kan zorgen.

Wat moet je doen bij code groen?

Code groen is dus code 'normaal', je hoeft geen specifieke maatregelen te nemen.

Wat betekent KNMI code geel?

In het geval van code geel is er 'mogelijk kans op gevaarlijk weer', aldus het KNMI, die aangeeft dat deze weersituaties vaak voorkomen in Nederland. Het kan om allerlei weersituaties gaan, die in enige mate tot gevaar leiden. Het kan bijvoorbeeld glad zijn, flink sneeuwen (er valt meer dan 5 centimeter sneeuw in 6 uur, of meer dan 3 centimeter in 1 uur), of er zijn onweersbuien met windstoten harder dan 60 kilometer per uur, meer dan 30 mm regen in 1 uur, of hagelstenen groter dan 2 centimeter. Bij 'gewone' regen gaat het bij code geel om meer dan 50 millimeter in 24 uur.

Windstoten gaan in het geval van code geel niet harder dan 75 kilometer per uur, of wanneer het winter is of aan de kust wordt gemeten maximaal 90 kilometer per uur. Bij mist houdt code geel in dat je minder dan 200 meter zicht hebt.

Code geel kan tot slot ook worden afgegeven bij hitte (4 dagen een maximumtemperatuur van 27 graden Celsius of hoger of een temperatuur van meer dan 35 graden) of juist bij koude; dan moet de gevoelstemperatuur onder de min 15 graden uitkomen.

Wat moet je doen bij code geel?

Het KNMI raadt aan om 'alert' te zijn, wanneer code geel van kracht is, vooral wanneer je onderweg bent.

Wat betekent KNMI code oranje?

Wanneer code oranje geldt, is er een 'grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is'. Er valt meer dan 75 millimeter regen in 24 uur, er zijn onweersbuien met zware windstoten (harder dan 75 kilometer per uur), veel neerslag (tot 50 millimeter in 1 uur) of 'grote hagel', met hagelstenen van meer van 2 centimeter.

De gladheid komt bij code oranje op grotere schaal voor dan bij code geel, of er kan sprake zijn van driftsneeuw (sneeuw die van de grond opwaait) en sneeuwduinen (waarbij sneeuw zich ophoopt). Windstoten zijn bij code oranje harder dan 100 kilometer per uur, gemeten aan het strand of in de winter harder dan 120 kilometer per uur.

Code oranje kan ook voor slecht zicht tot maar 10 meter worden gegeven. In het geval van hitte is het 3 aaneengesloten dagen sprake minimaal 30 graden Celsius, in het geval van koude heerst er een gevoelstemperatuur van min 20 graden.

Wat moet je doen bij code oranje?

Wordt er code oranje afgegeven, dan is er kans op schade letsel of veel overlast. Je wordt in een dergelijk geval aangeraden om risico's te beperken door niet slechts alert te zijn, maar ook voorzorgsmaatregelen te nemen passend bij de voorspelde weerssituatie.

Wat betekent KNMI code rood?

Code rood is van kracht als de grenswaarden die voor code oranje gelden overschreden worden. Er valt dus bijvoorbeeld méér dan 75 millimeter regen in 24 uur, de windstoten zijn nog harder, de hagelstenen nog groter, de gladheid is extreem, het zicht is minimaal of het is extreem warm of koud.

Wat moet je doen bij code rood?

Code rood wordt gegeven wanneer extreem weer ook een echt grote impact heeft op de samenleving. Wanneer code rood wordt gegeven, kun je er zeker van zijn dat er problemen ontstaan. Om te voorkomen dat jij daar de dupe van bent, doe je er verstandig aan al je activiteiten aan te passen op de weersvoorspelling die wordt gegeven.

Ga niet op reis, tenzij het echt strikt noodzakelijk is. En zelfs als je een rondje wilt lopen, kun je beter eerst uit je raam kijken: is het wel verstandig om naar buiten te gaan?

Als je werkelijk moet reizen, zorg dan dat je een opgeladen telefoon bij je hebt, de oplader, een fles water, voldoende eten, een deken en warme kleding. Laat andere mensen weten waar je heen gaat en welke route je neemt. 

Als het KNMI code rood heeft afgegeven voor een storm, haal dan losliggende spullen rondom je huis weg. Zet je auto uit de buurt van bomen en schuttingen, voor het geval die omwaaien. Sluit je ten slotte je ramen en deuren, en volg het weernieuws. 

Lees ook: Zo kom je veilig op je bestemming bij winters weer

Bron: KNMI, crisis.nl