background branding

Wat betekent transgender zijn?

transgender-15-01-2020-780.jpg

YouTube-ster NikkieTutorials (Nikkie de Jager) maakte afgelopen maandag bekend transgender te zijn. 'Ik werd geboren in het verkeerde lichaam', vertelt zij in een video. 'Dat betekent dat ik transgender ben.' Wat betekent de term transgender precies? Zorgnu (overgenomen door Radar) spreekt met belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland (TNN).

Transgender is een parapluterm voor mensen die moeite hebben met het geslacht dat ze bij de geboorte hebben gekregen. Een transgender kan een man zijn die bij de geboorte als vrouw werd gezien, of een vrouw die bij de geboorte als man werd gezien. Ook kan het zijn dat iemand zich helemaal niet in een van die twee hokjes, man of vrouw, herkent.

Medische, sociale en juridische transitie

Transgenderpersonen kiezen soms voor een medische behandeling om hun lichaam aan te passen, dat wordt ook wel een medische transitie genoemd. Dat is bijvoorbeeld een geslachtsveranderende operatie en/of een behandeling met hormonen.

Er zijn ook transgenderpersonen die geen medische transitie doen, omdat ze dat niet willen of omdat dat niet mogelijk is, maar wel een sociale transitie. Dan drukken ze hun gender uit met behulp van kleding en gedrag.

Dan is ook nog de mogelijkheid tot een juridische transitie, waarbij de papieren, geboorteakte en identiteitsbewijzen, van transgenderpersonen worden gewijzigd.

Voor 2014 moest je daarvoor je lichaam aanpassen aan het gewenste geslacht. Tegenwoordig kan je je papieren geslacht wijzigen zonder verplicht lichamelijke behandelingen te ondergaan.

Papieren krijgen die kloppen met wie je bent is alleen nog niet mogelijk voor de groep transgenderpersonen die zich noch man, noch vrouw voelen, of juist beiden. Deze groep transgenderpersonen heeft liever dat geslachtsvermelding geheel achterwege wordt gelaten.

Wanneer weten transgenderpersonen dat zij transgender zijn?

Volgens TNN weten transpersonen vaak in de kindertijd al dat het geslacht dat ze bij de geboorte kregen niet klopt en dus dat ze transgender zijn. Soms wordt het pas duidelijk voor hen in de pubertijd, wanneer de 'vervrouwelijking' of 'vermannelijking' optreedt.

Als een kind bij de geboorte als jongen wordt gezien, maar liever als meisje door het leven gaat, of andersom, dan is het belangrijk dat gevoel te erkennen, aldus TNN.

Uit verschillende psychologische onderzoeken blijkt namelijk volgens TNN dat erkenning en steun voor de identiteit die dat kind op dat moment heeft, goed is voor de ontwikkeling van het kind. Zelfs al blijkt later bij het opgroeien van het kind dat dat gevoel verandert. Voor kinderen draait het om sociale erkenning en is er nog geen sprake van onomkeerbare medische ingrepen. Dat laatste is pas mogelijk vanaf 18 jaar.

Bekijk de video van NikkieTutorials:

Meer over