Wat gaat er met mijn Huawei-telefoon gebeuren?

20190521_huawei.jpg

Google mag van de Verenigde Staten geen handel meer drijven met het Chinese bedrijf Huawei. Huawei maakt echter voor zijn telefoons gebruik van veel diensten van Google. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Samenwerking met Google

Alle telefoons die Huawei momenteel in Nederland verkoopt, werken met Android, het besturingssysteem van Google. Als Huawei geen handel met Google mag drijven, betekent dit dat Huawei Android niet direct van Google mag afnemen.

Software-updates voor bestaande toestellen

Een belangrijk vraagstuk is voor hoeverre de telefoons van Huawei nog updates gaan ontvangen. Alhoewel Huawei heeft benadrukt dat beveiligingsupdates blijven komen, heeft het bedrijf niets gezegd over updates met nieuwe functies. Mogelijk gaat het Huawei dus niet meer lukken om die updates aan te bieden.

Nieuwe telefoons

Als Huawei dus niet meer gebruik kan maken van de Android-versie met Google erop, moet Huawei met een alternatief komen. Huawei kan met een eigen variant van Android komen of een heel ander systeem maken.

Huawei kan ook zonder handel met Google te drijven een basisversie van Android gebruiken, maar daarin ontbreken wel alle specifieke diensten van Google. Dit zijn bijvoorbeeld de Google-app en Gmail. Nu is daar wel omheen te werken, maar het grootste gemis is de Google Play Store, waar je andere apps kunt downloaden. Er zijn wel andere appwinkels, maar daar staan veel minder apps in.

Er is ook een ander obstakel waar Huawei mee te maken krijgt als ze een Google-loze Android-versie willen: een aantal apps, waaronder sommige bankierapps, maken gebruik van een Google-dienst genaamd SafetyNet om te werken. Als dat er niet is, en zonder handel met Google is dat het geval, starten die apps niet op.

De toekomst van Huawei in Nederland

Mochten de Verenigde Staten doorgaan met het verbieden van handel tussen Google en Huawei, dan zou dit kunnen betekenen dat het bedrijf niet meer in staat is om competitief te zijn buiten China en uiteindelijk van de Europese markt verdwijnt. Als je nu een Huawei-telefoon hebt, blijft die gewoon werken, maar mogelijk ga je wel minder updates ontvangen.

Of het verbod standhoudt, is echter maar de vraag. De VS beschuldigen Huawei van spionage, maar concreet bewijs is daar tot op heden niet voor getoond. Sowieso is het handelsverbod met 90 dagen uitgesteld, maar wat er daarna gebeurt, zal alleen de tijd leren.

Bronnen: ANP / Tweakers