Wat gebeurt er als je een tablet dubbelvouwt?

780x439_royoleflexpai.jpg

Je neemt een tablet en vouwt hem dubbel zodat hij makkelijk in je broekzak past. Het kan met de eerste opvouwbare smartphone en tablet. Radar nam de proef op de som.

Het relatief onbekende bedrijf Royole is de eerste die een opvouwbare smartphone op de markt brengt. Daarmee is het grote bedrijven zoals LG en Samsung voor. De FlexPai is een tablet die je kan dubbelvouwen of een smartphone die je kan uitklappen tot een tablet. Dat is mogelijk dankzij een 7,8" AMOLED-scherm met een resolutie van 1920x1440 pixels. 

Wat gebeurt er als je de FlexPai dubbelvouwt?

Halverwege het scherm zit aan de achterzijde een scharnier waarmee je de tablet kan dubbelvouwen tot een smartphone. Dat is even wennen als je dat voor de eerste keer doet, omdat je denkt dat het scherm breekt. Dat is echter niet zo. De randen die bij elkaar komen klikken in elkaar. Het is niet mogelijk het scherm volledig dubbel te klappen. Dat maakt één kant beduidend dikker dan de ander. Daardoor ligt de FlexPai ook een beetje gek in de handen.

Apps bewegen mee

Als je het scherm open- of dichtklapt verdelen de apps zich over beide helften. Hoewel de huidige versie van Android op deze telefoon officieel geen ondersteuning biedt voor opvouwbare smartphones, bleken apps goed mee te werken. We zagen af en toe een hapering dat een knop niet helemaal goed werkte of dat een app even versprong bij het openen of sluiten. Als je bijvoorbeeld een spelletje speelt als de telefoon ingeklapt is, dan speel je ook maar op één helft. Klap je de telefoon uit tot tablet, dan verdeelt het spel zich tot de volledige grootte van het scherm. 

Wat heb je eraan?

Dit apparaat is vooral leuk voor mensen die graag een tablet en smartphone in één willen hebben. Het is vooral een dure gadget die nog niet helemaal perfect is, maar wel laat zien wat we ongeveer kunnen gaan verwachten de komende jaren aan opvouwbare smartphones. Royole zegt dat je zo'n 200.000 keer je telefoon kunt open- of dichtklappen. 

Prijs ligt nog erg hoog

De FlexPai is in China al volop te koop voor zo'n 1300 dollar (1128 euro). Dat is een stevige prijs en dus eigenlijk alleen interessant voor de echte gadgetliefhebber. In Europa is een speciale ontwikkelaarsversie te koop.

Lees hier meer artikelen van CES 2019