background branding

Wat gebeurt er als je te veel eet?

Van stelselmatig te veel eten word je dik. Van te dik zijn, kun je ziek worden. Wat doet al dat slechte en vele eten met je lichaam?

Alles wat je te veel eet, moet je in je lichaam opslaan. Dat gebeurt voor een belangrijk deel in je vetweefsel, waardoor er vetcellen ontstaan. Vetcellen kunnen in de problemen komen, als ze overmatig groeien. Ze hebben namelijk zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Als ze groter worden, hebben ze steeds meer moeite om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Daardoor raken ze beschadigd. Beschadigd weefsel kan gaan ontsteken. Als de vetcellen niet kleiner worden, wordt de ontsteking chronisch en gaat zich verspreiden in je lichaam.

Weefsels raken beschadigd

Op den duur beschadigt de ontsteking je weefsels, zoals je gewrichten, maar ook je bloedvaten. Beschadigde vetcellen zijn minder in staat om hun belangrijkste functie uit te voeren: het opslaan van overtollige calorieën. Die komen dan in de rest van het lichaam terecht, en veroorzaken schade aan organen: zoals bijvoorbeeld het hart, alvleesklier en lever. Als je lever te veel stoffen moet verwerken, worden die uitgestoken en komen ze je bloedbaan in. Hierdoor kan bijvoorbeeld je slechte cholesterol, het LDL, toenemen.

Eén van de gevolgen van overgewicht kan de stijging van de bloeddruk zijn, vooral als het vet in de buikholte is opgeslagen. Door de hoge bloeddruk moet je hart steeds tegen een hoge druk oppompen. Dan wordt je hartspier dik en stug. Als dit lang doorgaat, kan hartfalen het gevolg zijn.

Vaak daalt de bloeddruk weer als iemand begint met afvallen. Mensen met overgewicht hebben een verhoogde kans op een hartaanval.

Deze animatie over te veel eten is onderdeel van het Radar Extra-tweeluik over cholesterol. Meer video's en extra's over cholesterol kijken? Klik hier.

Wil je op de hoogte blijven van alles over cholesterol? Download dan de Radarapp. Je kunt het onderwerp volgen door hieronder op het plusje te klikken. Abonneer je op de speciale eenmalige nieuwsbrief en ontvang alle artikelen en video's rondom cholesterol.