Wat gebeurt er bij slagaderverkalking?
'Zout stimuleert ontstekingen en kan slagaderverkalking verergeren', waarschuwde de Hartstichting begin deze maand. Een Radarkijker vroeg ons: 'Je zou zoutrijk moeten eten zodat witte bloedlichaampjes gemakkelijker bij de ontsteking kunnen komen, maar dit dieet zou tegelijkertijd ontstekingsreacties versterken: dat lijkt me tegenstrijdig'. Hoe zit dat nu precies? Radar spreekt met de Hartstichting.
'Slagaderverkalking begint met een beschadiging aan de binnenkant van de bloedvaten', vertelt Nelleke van der Houwen van de Hartstichting. 'Bepaalde cholesteroldeeltjes kunnen dan makkelijker de bloedvatwand in kruipen. De witte bloedcellen willen die cholesteroldeeltjes opruimen, maar op de een of andere manier loopt dat proces uit de hand. De witte bloedcellen kruipen de vaatwand in, vreten zich vol met cholesterol en blijven vervolgens daar zitten. De witte bloedcellen scheiden steeds meer ontstekingsstoffen uit. In feite ontstaat er een chronisch ontstekingsproces aan de binnenkant van je bloedvaten.'
Het lijkt erop dat het probleem niet zozeer komt door het innemen van zout, maar door het innemen van een teveel aan zout. 'Waarschijnlijk is het niet schadelijk als je een keer wat meer zout binnen krijgt. Veel mensen nemen bijvoorbeeld kippenbouillon bij verkoudheid of griep. Misschien heeft je lichaam daar dan zelfs behoefte aan, omdat je afweersysteem een ziekteverwekker op moet ruimen. Mogelijk geef je je afweersysteem een extra zetje met wat extra zout, aldus Van der Houwen. Maar: 'het probleem is dat de meeste Nederlanders chronisch te veel zout tot zich nemen. Waarschijnlijk ben je dan continu je afweersysteem aan het activeren. En dat kan schadelijk zijn.'
Wat gebeurt er bij een hartaanval? In het kader van de Radar Extra-documentaire over cholesterol maakte Radar deze uitlegvideo:
En: wat gebeurt er eigenlijk als je te veel eet? (ook een animatie uit de Radar Extra-documentaire over cholesterol):