Wat helpt wel en niet tegen rimpels?

rimpels-creme-03-02-780.jpg

Rimpels krijgen we allemaal en antirimpelcrèmes werken niet. Toch kun je wel degelijk wat doen om je huid gezonder en egaler te maken. RADAR+ inventariseert de opties.

Gebaseerd op een artikel uit RADAR+

Rimpels komen onherroepelijk. ­Fabrikanten willen ons laten geloven dat antirimpelcrèmes ze laten verdwijnen, maar dat is helaas niet waar. Goede verzorgings­producten kunnen je huid wel beschermen en ervoor zorgen dat je huid er gezond en gevoed uitziet.

Bescherm je huid met SPF

Annelijn van Ierland is huidtherapeut en wetenschappelijk onderzoeker van de Skin kliniek in Utrecht. Zij zegt: 'De beste remedie om ­rimpeltjes te voorkomen, is je huid dagelijks ­beschermen tegen de zon met een SPF. Gebruik in de zomer en lente SPF 30, in de winter SPF 15 en ga niet onder de zonnebank.' 'Klopt', beaamt Menno Gaastra, dermatoloog bij het Huid Medisch ­Centrum in Amsterdam en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie. 'De zon is de voornaamste veroorzaker van huid­veroudering. En van huidkanker. Een op de vijf mensen in Nederland krijgt huidkanker; daarmee is het de meest voorkomende kankersoort. En de zonnebank is de uit­lokker van de ergste vorm van huidkanker: het melanoom.' Lees meer over het beschermen van je huid tegen zonnebrand:

7 adviezen om je te beschermen tegen de zon

Genetisch bepaald

Onze huid wordt slapper en dunner naarmate we ouder worden. Oorzaak: de productie van collageen en elastine neemt af. Deze belangrijke eiwitten zorgen voor respectievelijk de stevigheid en elasticiteit van de huid. De verminderde aanmaak van collageen en van elastine begint al rond ons dertigste levensjaar. Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. ‘De mate van veroudering verschilt van ­persoon tot persoon. Dat is vaak genetisch bepaald. Daarnaast zijn er ook externe factoren van invloed. Naast zonnebaden is roken een grote boosdoener. Roken is een enorme aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen tegen veroudering. Ook ongezonde voeding speelt een rol. Wist je dat je van (snelle) suikers rimpels kunt krijgen? De suikers zetten zich vast op het collageen en elastine in de huid, waardoor die ­verhardt en beschadigt.’ Lees meer over gezonde en ongezonde voeding, via de onderstaande link vind je al het nieuws en handige tips hierover bij elkaar:

Alles over voeding en gezondheid onder elkaar

Laseren en geluidsgolven tegen rimpels

Wat crèmes niet kunnen, kunnen laserbehandelingen wel, al hangt daar een flink prijskaartje aan en bestaat het risico op complicaties. Huidtherapeut Van Ierland: 'Er is wetenschappelijk bewijs dat laserbehandelingen de aanmaak van collageen en ­elastine in de huid stimuleren. Zoals behandelingen met laser of IPL (Intense Pulse Light). Laser is één kleur licht dat wordt gedragen door één golflengte. Dat maakt dat laser specifiek op een bepaald doel in de huid kan werken zoals bij couperose (oppervlakkige vaatjes), fijne lijntjes of acne-littekens. IPL is licht dat verschillende kleuren bevat en vaak voor verschillende doelen en grotere oppervlaktes kan worden ingezet. Bijvoorbeeld bij pigmentschade als gevolg van de zon.'

Een nieuw (en nog duurder) alternatief voor de laser is de zogeheten Ultherapy, een ultrasound-behandeling. De werking van Ultherapie berust op geluidsgolven waarmee de huid tot vijf millimeter diepte kan worden verhit, en daar onderhuidse beschadigingen veroorzaken. ­Daardoor wordt de natuurlijke aanmaak van ­collageen en elastine gestimuleerd. Ook worden de onderliggende spier- en de vetlaag aangepakt. De prijs voor deze methode verschilt per kliniek; het begint met zo'n € 750 voor het gebied rondom de ogen en kan oplopen tot € 2000 en zelfs € 3000, voor het gezicht, nek de armen, het decolleté. En dan ben je er nog niet: het effect kan twee tot drie jaar aanhouden.

Laseren is niet zonder risico: lees meer over recente ontwikkelingen rondom laserbehandelingen.

Keurmerk en eisen voor dermatologen

Laat je voor je een behandeling kiest goed informeren. Niet alleen de prijzen verschillen behoorlijk per kliniek en per 'zone', het is ook belangrijk dat je je laat behandelen door een kundige behandelaar. Van Ierland: 'Een kliniek met het keurmerk van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) garandeert de kwaliteit van de medische zorg.' Behalve bij een huidtherapeut kun je voor een laserbehandeling ook terecht bij een dermatoloog. Gaastra: 'Of die nu bij een kliniek werkt of bij een ziekenhuis, iedere dermatoloog moet aan precies dezelfde eisen voldoen. Staar je niet blind op een behandelmethode waar je goede berichten over hebt gehoord. Welke behandeling geschikt is voor jou hangt van je huidtype af, de mate waarin je huid is beschadigd, hoeveel rimpels je hebt.' Gaastra geeft als tip om naar een kliniek te gaan die veel verschillende soorten lasers heeft, zodat er specifiek voor jouw geval het beste apparaat kan worden gekozen.

Exfoliëren om je rimpels minder opvallend te maken

Vanaf je dertigste levensjaar krijgt je huid er meer moeite mee om dode huid­cellen te verwijderen, waardoor je huid er ­doffer en grauwer kan gaan uitzien. Ultee: 'Regelmatig exfoliëren is geen over­bodige luxe. Kies het liefst een product met een fruitzuur. Glycolzuur bijvoorbeeld, ­vervaagt bovendien oppervlakkige pigment­vlekken, helpt de huid beter vocht vast te houden en laat rimpels minder opvallen.'

De ouder wordende huid kun je ook behandelen met peelings. Minder ingrijpend en ­minder kostbaar dan een laser­behandeling, maar de behandeling vraagt wel een week hersteltijd van  je huid. In ziekenhuizen wordt gebruikgemaakt van peelings om voorstadia van huidkanker te behandelen. Gaastra: 'Sommige plekjes en schilfertjes kunnen wijzen op een voorstadium van huid­kanker. Peelings zijn hiervoor een uitstekende behandeling.'

Dit artikel is gebaseerd om een arikel uit RADAR+. Nieuwsgierig geworden? Bekijk:

Meer informatie over RADAR+