Wat is 5G en hoe gaat de ontwikkeling?

5g_still.jpg

5G is de opvolger van 4G en de eerste 5G-smartphones komen later dit jaar op de markt. Wat houdt 5G precies in en wat heb je er als consument aan? En hoe snel wordt het 5G-netwerk in Nederland ontrold?

Luchthaven Schiphol meldde eind vorig jaar aan een nieuw mobiel netwerk te werken dat onder meer geschikt is voor zogeheten 5G-technologie. Providers beginnen wereldwijd met de aanleg van 5G-netwerken. En het ministerie van economische zaken veilt naar verwachting in het najaar de frequenties. Begin dit jaar lanceerde LG op consumentenbeurs CES de eerste 5G-telefoon. Samsung, OnePlus en Huawei zullen later dit jaar een telefooon met 5G-ondersteuning lanceren. Nu wordt er voornamelijk  in Zuid Korea flink geïnvesteerd in de uitrol van 5G.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Een groot verschil is dat het 5G-netwerk meer en sneller data kan verzenden. Bij 4G is de pieksnelheid zo’n 100 megabit per seconde, bij 5G zal dit liggen op zo’n 1 gigabit per seconde. Daarnaast werkt 5G met een lagere latentie (dit is de tijd ofwel de vertragingsduur in de communicatie tussen apparaten) dan bij voorgaande netwerkgeneraties. 'Op korte termijn zal de consument er nog niet geel veel van merken. 4G is op dit moment snel genoeg', zegt telefoondeskundige Tim Wijkman van Telecompaper. Wijkman spreek van eenzelfde ontwikkeling als bij de introductie van 4G. 'Nu is het normaal om bijvoorbeeld Netflix op je telefoon te kijken, dat was bij 3G niet het geval. Met de introductie van 5G zullen dergelijke ontwikkelingen zich ook voordoen. Daar gaat de consument op langere termijn, in 2022-2024, iets van gaan merken.'

Lees ook: Brussel tikt Nederland op vingers om voortgang 5G

Is daarmee 5G beter dan 4G voor mijn telefoon?

De eerste telefoons die 5G ondersteunen zullen dit jaar in Nederland geïntroduceerd worden. Maar de techniek is op dit moment nog duur. 'Waarschijnlijk krijgt 5G dezelfde introductieprijs. Maar omdat er nog meer bandbreedte beschikbaar is, zal de prijs gaan dalen', verwacht Wijkman. De telefoondeskundige sluit niet uit dat er ook andere betaalmodellen komen. 'Je betaalt dat niet voor een hoeveelheid dataverkeer, maar juist voor een bepaalde bandbreedte of bepaalde latency. Dat is denkbaar'.

Hoe zit het met het stroomverbruik van 5G?

Doordat de schermen van telefoons groter zijn geworden, zijn ze ook meer stroom gaan gebruiken. Ook de snellere processoren  gebruiken over het algemeen meer stroom. 'De eerste 5G-chips zullen wel iets meer stroom gaan gebruiken. Maar de chips worden ook steeds efficiënter. Dus ik denk dat het in de praktijk wel meevalt met het stroomverbruik', aldus Wijkman. 

Lees ook: Wat kan ik met een gigabyte doen?

Welke andere applicaties gaan gebruik maken van 5G?

De verwachting is dat het aantal apparaten met een internetverbinding de komende jaren enorm zal stijgen. Niet alleen smartphones zullen verbonden zijn, maar ook augmented of virtual reality-toepassingen, (zelfrijdende) auto’s met een internetverbinding en vele andere apparaten. Hiervoor is een sneller en krachtiger netwerk nodig. Apparaten die gebaat zijn met een lage latency, zullen aangesloten worden op 5G. Al deze apparaten kunnen straks via deze netwerken met elkaar communiceren. 'Alles om ons heen krijgt een sensor. We gaan de komende jaren zien dat alles met het internet wordt verbonden. Je kunt het zo gek niet verzinnen en het zal straks met het internet verbonden zijn. En dat zal dan in verbinding staan met 5G', besluit Wijkman.

Meer over