Wat is dat 'klinisch bewezen' op verpakkingen toch?

Je hoort en ziet het steeds vaker: 'klinisch bewezen'. Wat is dat eigenlijk? Is het een loze marketingterm of zegt het echt iets?

Wij vonden 'klinisch bewezen' op een tube tandpasta van een grote tandpastafabrikant, maar het is op heel veel producten te vinden. Het staat met name op producten in de hoek voor persoonlijke verzorging, huidverzorging en crèmes.

Wat zegt de Van Dale?

Eigenlijk heel weinig, want de term 'klinisch bewezen' bestaat uit twee woorden. Het woord 'klinisch' vinden we wel. Het betekent onder meer 'steriel, strak modern, te schoon, te netjes'.

Onderzoek

We gingen de straat op en vroegen aan toevallige voorbijgangers of zij wisten wat 'klinisch bewezen' inhoudt. Zo vertelde iemand dat "als mensen die er verstand van hebben zeggen dat het werkt, dan is dàt klinisch bewezen". Adam Cohen is klinisch farmacoloog aan de Universiteit Leiden. Hij beaamt dat als iets klinisch is bewezen dat wetenschappers onderzoek hebben gedaan en testen hebben uitgevoerd.

Medische claim

Fabrikanten mogen op hun verpakking geen medische claims plaatsen. In het geval van de tandpasta mag een fabrikant wel zeggen dat je er wittere tanden van krijgt, maar je mag niet zeggen dat het cariës tegengaat. Dat moet dan wel wetenschappelijk worden bewezen.

'Klinische trial'

Wetenschappers hebben wat heet een 'klinische trial'. Dat is een onderzoek waarbij minimaal honderd tot tweehonderd mensen aan mee doen om een product te proberen. "Aan het eind van het onderzoek kan je dan in min of meerdere mate zeggen dat iets beter of slechter is", aldus Cohen.