background branding

Wat is de inkoopprijs voor stroom?

Er is een nieuwe speler op de energiemarkt die sinds kort een reclamespotje uitzendt waarin het belooft energie te verkopen voor inkoopprijs, maar wat is die inkoopprijs eigenlijk?

easyEnergy is onderdeel van de easyGroup, waar ook luchtvaartmaatschappij easyJet en hotelketen easyHotel onder vallen. De energieleverancier is sinds eind maart actief op de Nederlandse markt en wil gas en groene stroom leveren tegen inkoopprijzen.

Elke energieleverancier betaalt dezelfde inkoopprijs

Energie tegen inkoopprijs klinkt heel mooi, maar hoe zit dat? Radar belt met easyEnergy en een medewerker van de klantenservice legt uit dat de prijs die de energieleverancier op de markt betaalt, doorberekend wordt aan de klant. Iedereen koopt op dezelfde beurs, 'de prijs is hetzelfde als alle andere leveranciers', aldus easyEnergy. Het verdienmodel van easyEnergy zit in de vijf euro die je per maand per aansluiting betaalt. Dus neem je gas en stroom af, dan betaal je tien euro per maand extra. 'Die 120 euro wordt gebruikt om de kosten voor het inkopen van energie, de administratie en het salaris van het personeel te betalen.' Ook zit er een klein stukje winst in.

Wat kost een kilowattuur stroom?

'Die prijs verandert continu', legt Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com uit. 'De inkoopprijs verschilt per dag. Dan kan je energierekening elke maand iets anders opleveren. Je weet niet wat de prijs is gedurende het jaar. Sommige mensen vinden dat geen probleem, maar anderen willen meer stabiliteit.' Op het moment van schrijven betaal je 4,48 cent per kilowattuur en 20,57 cent per kubieke meter voor gas bij easyEnergy.

Goedkoper per jaar?

Woldring vindt easyEnergy niet per se goedkoper dan andere energieleveranciers. 'Die kopen misschien heel slim in en geven je weer een welkomstbonus of andere kortingen en dan kom je wel weer beter uit.' Volgens Woldring zit de prijs van stroom en gas veel complexer in elkaar dan in de reclame van easyEnergy wordt voorgeschoteld. Het loont dus nog altijd om te vergelijken.

Wat betaal je?

Je energierekening bestaat uit vaste en variabele kosten. De variabele kosten voor gas en stroom zijn afhankelijk van je verbruik. De vaste kosten zijn kosten van de netbeheerders. De aansluit- en transportkosten, oftewel de netbeheerskosten, verschillen per netbeheerder.

Meer over