Wat is de meningokokkenziekte?

wat-is-de-meningokokkenziekte-15022019.jpg

De meningokokkenziekte komt de laatste tijd veel in het nieuws. Begin februari 2019 overleed er nog een scholiere uit Gouda aan de ziekte. Wat is deze bacterieziekte en hoe kun je voorkomen dat je het krijgt?

Meningokokkenziekte is een bacterieziekte die je oploopt door besmetting. De besmetting gaat door middel van de druppeltjes die anderen uithoesten of uitniezen. Als je deze druppeltjes inademt kun je de ziekte oplopen. Ook kun je besmet raken door te zoenen. Je kunt binnen enkele uren ernstig ziek worden als de bacterie terecht komt in je bloed of hersenen. Je kunt bijvoorbeeld bloedvergiftiging oplopen of hersenvliesontsteking. In Nederland komen meningokokken typen A, C, W en Y het meeste voor. Vanaf 2015 worden steeds meer mensen ziek van type W.

Symptomen van bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking

Symptomen van besmetting door een bloedvergiftiging zijn bijvoorbeeld bloedvlekjes onder de huid. Deze zijn rood en paars van kleur. Bij een hersenvliesontsteking krijgt men vaak een stijve nek. Bovendien begint de ziekte met een opeens grieperig en futloos gevoel. De ziekte onderscheidt zich van griep doordat je in een korte tijd heel erg ziek kan worden.

De meningokokbacterie is een onschuldige bacterie zolang die in de neus of keel bevindt. Je kunt hem bij je dragen zonder ziek te worden. Pas als je de bacterie inademt en deze in je bloed of hersenen komt, word je ziek. Besmetting komt het meeste voor bij tieners en baby's doordat zij het meeste in contact komen met mensen die besmet zijn.

Vaccinatie voor ACWY

Vanaf september 2017 worden peuters van 14 maanden en tieners die 14 jaar worden gevaccineerd tegen de vier meest voorkomende typen van de ziekte. Er kan ook een vaccinatie voor meningokokken type B gehaald worden. Deze is niet opgenomen in het vaccinatieprogramma.

Als je denkt dat je de meningokokkenziekte hebt, wordt geadviseerd om spoedig een dokter te bezoeken. Soms is een opname in het ziekenhuis nodig. Ook kan de zieke persoon het beste thuisblijven om besmetting te voorkomen. Ben je in contact geweest met iemand die besmet is met de ziekte? Dan is het niet nodig om thuis te blijven omdat besmetting overal plaats kan vinden.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Meer over