Wat is DuckDuckGo voor zoekmachine, en wat is het verschil met Google?

duckduckgo-780.jpg

DuckDuckGo is één van de zoekmachines waaruit je binnenkort kunt kiezen bij de installatie van Android op je smartphone. Dat is het resultaat van een recente veiling, meldt Tweakers. Maar wat is DuckDuckGo precies en wat is het verschil met Google?

Wie vanaf 1 maart Android installeert op zijn telefoon, krijgt in Europa de keuze uit een viertal programma's om als standaard zoekmachine te installeren. Google is daar één van, en DuckDuckGo gaat behoren tot de overige drie. Hoogste tijd dus om deze dienst eens onder de loep te nemen.

Wat is DuckDuckGo?

DuckDuckGo is dus een zoekmachine, net zoals Google dat ook is. Dit is een dienst die je op internet kunt gebruiken om bepaalde informatie of websites te vinden.

Er bestaan meerdere van zulke search engines, maar Google is verreweg de bekendste en meest gebruikte. Andere zijn bijvoorbeeld Yahoo, Bing, Info.com, GWX.com, Cliqz en Ecosia.

Waar komt de naam vandaan?

De dienst DuckDuckGo komt uit de koker van ondernemer Gabriel Weinberg. De naam komt volgens hem van het spel Duck duck goose, wat een Amerikaanse variant is van zakdoekje leggen.

Wat dat met zoeken te maken heeft is niet echt duidelijk, maar dat geldt ook voor de naam 'Google'... en volgens Weinberg moeten we ook verder niks achter de naam zoeken.

Wat is het belangrijkste verschil met Google?

Een bedrijf dat zich wil onderscheiden met zijn zoekmachine, zal dus iets moeten bieden dat vooral Google niet heeft, of minder goed doet. In het geval van DuckDuckGo is dat het feit dat deze zoekmachine je niet volgt. 'The search engine that doesn't track you', is dan ook hoe de makers hun dienst omschrijven. 

DuckDuckGo beoogt dus een betere privacy en onthoudt je zoekgedrag niet. Ook wil het vooringenomenheid voorkomen: in tegenstelling tot Google toont DuckDuckGo elke gebruiker dezelfde resultaten bij dezelfde zoekopdracht.

Voor wie wat anoniemer wil surfen en niet om de haverklap gepersonaliseerde advertenties wil tegenkomen, is DuckDuckGo dus het overwegen waard.

Wat zijn DuckDuckGo-handigheidjes?

  • Bangs Uniek voor DuckDuckGo zijn de zogeheten 'bangs'. Een bang (spreek uit: beng) is Engelse spreektaal voor uitroepteken, en in het geval van DuckDuckGo is het ook een toevoeging die je kunt gebruiken bij je zoekwoorden om direct te zoeken op een bepaalde manier, of op een bepaalde website. Voorbeelden: als je in de zoekbalk !youtube of !yt toevoegt aan je opdracht, zoek je direct op YouTube. Als je in plaats daarvan !wikipedia, !we, !wi of zelfs alleen !w erbij zet, zoek je meteen op Wikipedia. Inmiddels zijn er duizenden bangs. Een lijst (en een eigen zoekfunctie) vind je hier: https://duckduckgo.com/bang#bangs-list.  
  • Aanhalingstekens, mintekens, AND / OR en haakjes Je kunt bij het zoeken ook bepaalde toevoegingen doen die vergelijkbaar zijn met die in Google. Zo zoek je door iets achter een minteken te zetten naar pagina's waar een specifieke term niet op voorkomt. Door woorden tussen '' te zetten speur je naar pagina's waar precies die woordcombinatie op voorkomt (bijvoorbeeld ''naheffing van energiemaatschappij''). Als twee woorden beide moeten voorkomen, maar niet per se direct na elkaar, zet je er AND tussen. Moet één van de twee voorkomen, gebruik dan OR tussen de twee termen. Ook een combinatie met OR en AND is mogelijk, waarbij je dan het beste haakjes kunt gebruiken. Zoek je naar pagina's met Den Bosch, maar wil je rekening houden met beide gangbare schrijfwijzen van de naam van deze gemeente (Den Bosch en 's-Hertogenbosch), dan kun je invoeren: (den OR 's) AND (bosch OR hertogenbosch).  
  • Zoeken op een site Je kunt ook alleen zoekresultaten van een bepaalde site laten weergeven. Hiervoor voeg je 'site:' toe aan je zoekopdracht, direct gevolgd door de betreffende url (zonder www). Bijvoorbeeld: problemen slimme meter site:radar.avrotros.nl. Je kunt ook op meerdere sites tegelijk zoeken door een komma toe te voegen, gevolgd door een andere url: problemen slimme meter site:radar.avrotros.nl, consumentenbond.nl.  
  • Sorteren op land en datum Direct bovenaan de lijst met zoekresultaten vind je de mogelijkheid om deze te filteren op regio (dat wil zeggen: per land) en op datum (laatste dag, week, maand of jaar).

Hoe kan ik nu al met DuckDuckGo aan de slag?

DuckDuckGo is te vinden via deze voor de hand liggende url: https://duckduckgo.com/

Je kunt hier ook sneller naartoe door in je adresbalk te typen: ddg.gg (ddg.com was al bezet).

De dienst is er ook als app: ga naar Google Play, zoek op duckduckgo en installeer 'm. Je krijgt dan ook de keuze of je deze meteen als standaardbrowser wil instellen. Je kunt er ook voor kiezen om dat opeen later moment te doen.

Wat zijn de minpunten van DuckDuckGo?

DuckDuckGo doet (nog?) niet alles even goed of uitgebreid als Google:

  • De zoekmachine is vooral gericht op Amerikaanse en Engelstalige websites. Dat zijn dus ook de voornaamste resultaten die je krijgt.
  • DuckDuckGo heeft geen beeldzoekfunctie, zoals Google Images.
  • De dienst heeft geen geïntegreerde kaartfunctie, zoals Google Maps.

Waarom wordt DuckDuckGo nu eigenlijk een van de opties in Android?

Vanwege eisen van de Europese Commissie is Google verplicht om in een keuzescherm bij de installatie van Android naast de eigen zoekmachine ook concurrerende diensten aan te bieden.

In 2018 kreeg het bedrijf nog een boete van 4,34 miljard euro vanwege machtsmisbruik: Google zou zijn eigen apps voortrekken en het gebruik van die van anderen belemmeren. Als gevolg hiervan heeft Google nu een biedingensysteem ingevoerd om te bepalen welke drie zoekmachines (naast die van het bedrijf zelf dus) in het keuzescherm komen te staan.

Bedrijven die hun zoekmachine aanmelden, moeten per land een bedrag opgeven dat zij willen betalen om in het keuzescherm te mogen verschijnen. De winnende partijen betalen het bedrag dat de op drie na hoogste bieder heeft geboden.

Google houdt zulke veiligen elke vier maanden, zodat de aangeboden zoekmachine-keuzes kunnen rouleren.

Bron: Tweakers / ComputerTotaal