Wat is e-sim en wat kun je ermee?

Esim_12092019.jpg

De elektronische simkaart, ook wel e-sim genoemd, is een digitale simkaart die als kleine chip in je telefoon is ingebouwd. Hierdoor heb je geen fysieke simkaart meer nodig. 

T-Mobile is de eerste grote Nederlandse aanbieder van een abonnement via de e-sim. In Nederland ondersteunt alleen Apple met de iPhone XR, XS en XS Max de functie om gebruik te maken van de e-sim. Ook de opvolgers van deze iPhones, de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max, ondersteunen de e-sim. De e-sim activeer je via een QR-code.

Wat zijn de voordelen van e-sim?

Met de e-sim kun je snel en makkelijk overstappen naar een andere provider, zo hoef je niet meer te wachten op een nieuwe simkaart. Ook kun je twee telefoonnummers op één telefoon gebruiken, bijvoorbeeld een privé en een zakelijk. Handig voor als je nu twee telefoons gebruikt. Ook als je in het buitenland bent, kun je eenvoudig naar een lokale provider wisselen en hoef je niet de dure buitenbundelkosten van je Nederlandse provider te betalen. 

Toekomst e-sim in Nederland

Op dit moment is T-Mobile de enige Nederlandse telecomaanbieder die een abonnement met de elektronische simkaart aanbiedt. Daarnaast biedt de internationale aanbieder Truphone de specificatie aan. Dat providers nog niet massaal e-sim abonnementen aanbieden, heeft twee redenen. 

Het is voor klanten laagdrempeliger om over te stappen naar een andere provider. Zo hoef je niet meer op een fysieke simkaart te wachten tot hij wordt bezorgd. De provider verliest zo sneller klanten. De tweede reden is dat e-sim het mogelijk maakt voor met name reizende mensen om voor de tijd dat je in het buitenland bent een bundel te kopen. Providers vinden het juist fijn dat je je bundel in het buitenland meeneemt en dus extra betaalt. Door de mogelijkheden van de e-sim lopen providers veel geld mis.  

De uitrol van de digitale simkaart gaat daarom niet snel. De verwachting is dat als er meer smartphones met e-simondersteuning op de Nederlandse markt komen, meer telecomproviders deze dienst aanbieden.  

Tips om je tegen een hack te beschermen

Uit eerdere berichtgeving bleek al dat de elektronische simkaart bij T-Mobile gevoelig is voor hackers als zij toegang krijgen tot de persoonlijke hotspot van het T-Mobileaccount van de klant. Inmiddels heeft T-Mobile de e-sim door een verificatieproces beveiligd. Cybercrime-expert Danny Mekić heeft een aantal handige tips om je gegevens te beschermen tegen een hack.

  1. Beveilig je account met een sterk en uniek wachtwoord. Als je het moeilijk vindt om een goed wachtwoord te bedenken, kun je gebruik maken van de wachtwoordkluis 1Password of LastPass. De apps genereren automatisch een moeilijk wachtwoord en onthouden ze op een veilige manier. Zo hoef je zelf nog maar één goed wachtwoord te onthouden waar je alle wachtwoorden in bewaard.
  2. Schakel tweestapsverificatie in. Dit kun je zelf per applicatie doen door via instellingen naar privacy en beveiliging te gaan en tweestapverificatie toe te passen. Als je dan wil inloggen, heb je eerst een verificatiecode nodig die via een sms op je telefoon verschijnt. 
  3. Gebruik de Authy-app. Als een hacker je telefoonnummer overneemt, ook wel simswapping genoemd, is de tweestapsverificatie niet meer veilig. De hacker ziet de verificatiecode dan ook. Met Authy genereert de telefoon zelf de code en is daardoor dus veiliger in het geval van simswapping.