Wat is een blue zone?

bluezonebakkeveen-18112020-780.jpg

Blue zones zijn gebieden in de wereld waar mensen relatief lang en gezond leven. Veel mensen worden er ouder dan 100 jaar. Wereldwijd zijn er vijf blue zones. Ze liggen in Italië, Griekenland, Californië, Japan en Costa Rica.

In 2005 werd de term blue zone voor het eerst gebruikt in het tijdschrift National Geographic. Demografisch onderzoeker Michel Poulain en de Italiaanse dokter Gianni Pes deden onderzoek op Sardinië naar de leeftijd van Sardijnse mannen. De resultaten waren opmerkelijk: In sommige regio's haalde één op de 196 mensen de leeftijd van 100. Een veel groter aantal dan elders in de wereld.

Over de uitzending van Dokters van Morgen

Dit is een artikel naar aanleiding van de uitzending van Dokters van Morgen over het Frieze Bakkeveen. Daar probeert huisarts Jon van Bakkeveen een blue zone te maken. Kijk de reportage over Bakkeveen.

Groenten eten, wandelen en tuinieren

De mensen die in de verschillende blue zones wonen vertonen veel overeenkomsten als het gaat om leefstijl. Ze eten veel groenten, wandelen in de natuur, tuinieren en hebben sterke banden binnen hun gemeenschap. De belangrijkste overeenkomsten:

  • Regelmatige fysieke activiteit in een natuurlijke omgeving
  • Levensdoel
  • Weinig stress
  • Matige calorie-inname
  • Plantaardig eten
  • Matige alcoholinname, vooral wijn
  • Gelijkgestemden door spiritualiteit of religie
  • Sterke familiebanden
  • Intensief contact met vrienden

Poulain en Pes breidden hun onderzoek na Sardinië uit en vonden uiteindelijk wereldwijd vijf blue zones. Elke blue zone heeft haar eigen unieke kenmerken:

Sardinië
In de regio Oglastria op Sardinië is de levensverwachting van mannen bovengemiddeld hoog. Ze leven in bergachtige gebieden en verbouwen hun eigen voedsel en rode wijn.

Okinawa 
Op het Okinawa eiland in Japan leven mannen en vrouwen bovengemiddeld lang. Typisch voor deze blue zone is het plantaardige dieet en de beoefening van de beweegkunst tai chi.

Nicoya
De bewoners van dit Costa Ricaanse schiereiland hebben allen een duidelijk levensdoel.

Loma Linda
De Loma Linda leefgemeenschap in Californië is een blauwe zone waar religie en een hechte gemeenschap essentieel zijn.

Icaria
Op dit Griekse eiland heerst het Mediterrane dieet: rijk in olijfolie, rode wijn en zelf-verbouwde groenten.