Wat is een chatbot?

chatbot-09-06-2017-780.jpg

Als je met een chatbot praat, ben je eigenlijk in gesprek met een computerprogramma. Wat kun je met een chatbot? Radar legt het uit.

Een chatbot is een samenvoeging van de woorden 'chat' en 'robot'. De antwoorden die zo'n pratende robot geeft zijn voorgeprogrammeerd. De makers hebben bedacht welke vragen jij aan de bot kunt stellen, welk antwoord de bot daarop geeft, en hoe het gespreksverloop verder plaatsvindt.

Je praat met een computer

Omdat je niet praat met een mens maar met een computer, kan het zijn dat de bot en jij elkaar niet goed begrijpen. Een voorbeeld: een bot geeft wel antwoord op de vraag 'Hoe gaat het?' maar begrijpt niet wat je bedoelt als je 'Gaat het goed?', typt.

Sommige bots worden zo gemaakt dat ze door de gesprekken die ze voeren 'slimmer' worden. Dat heet kunstmatige intelligentie.

Chatbot als klantenservice

Chatbots worden door steeds meer bedrijven ingezet. Zo kunnen ze (voor een deel) het werk van de klantenservice oppakken. Je kunt dan op de site van de webwinkel je vraag stellen via een chatbericht: 'Wat is de bestelstatus van mijn pakketje?'

Je vindt de bots ook in de chatapp van Facebook: Messenger . Zo kun je bij een luchtvaartmaatschappij via Messenger je boekingsinformatie ontvangen en een notificatie krijgen wanneer je kunt inchecken.

Je kunt chatbots vergelijken met spraakassistenten. Het verschil is dat er geen sprake is van getypte berichten maar van uitgesproken boodschappen. Denk aan de spraakassistenten Siri (Apple, iOS) of Google Now (Android). Je vraagt bijvoorbeeld 'Zet een wekker voor morgenochtend om 8 uur'.

Bekijk de video die Radar eerder maakte over spraakassistenten: