Wat is een Chromebook en wat kun je met Chrome OS?

20200121_chromeos.jpg

Naast Windows van Microsoft en macOS van Apple heeft ook Google een eigen besturingssysteem gemaakt voor laptops: Chrome OS. De zogenaamde Chromebooks die het systeem draaien, zijn vaak wat relatief goedkoop. Maar zijn ze ook een goede koop?

Internetten staat centraal

Een laptop met Chrome OS is erg specifiek ingericht op internetten: in de basis kan hij weinig anders dan de internetbrowser Google Chrome opstarten. Binnen Chrome is dan verder alles mogelijk wat je ook met Chrome kunt doen op andere computers.

Je kunt niet zoals bij een computer met Windows of macOS zomaar een programma van het internet downloaden en installeren. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om een virus op te lopen, maar het systeem is er ook iets minder veelzijdig door.

Het voordeel van de basale opzet van ChromeOS is dat het systeem helemaal ingericht kan zijn op één taak. Daardoor is het zelfs op goedkope computers erg snel. Verder worden updates in de achtergrond geïnstalleerd, dus zit je daar in principe nooit op de wachten.

Gemakkelijk in het gebruik

Doordat een Chromebook vrij beperkt is in de mogelijkheden, is hij wel erg eenvoudig te gebruiken. Gebruik je je computer alleen maar om je e-mails te checken, wat op te zoeken en af en toe een documentje te tikken? Dan heb in principe genoeg aan een Chromebook. Als er minder functies zijn, kan er ook minder misgaan.

Als je ervaring hebt met Windows of in mindere mate macOS, is de switch niet moeilijk om te maken. Qua omgang lijkt het redelijk op Windows: Onderaan staat een taakbalk met links een menutoets, in het midden enkele apps en rechts de klok en enkele instellingen. Programma's lijken ook op hun Windows-tegenhangers, compleet met rechts bovenin knoppen om het programma te sluiten, het vensterformaat te veranderen of het programma te minimaliseren. Sneltoetsen komen ook voor het grootste gedeelte overeen (overzicht van sneltoetsen).

20200121_chrome_os_screenshot.png
Een schermafbeelding van Chrome OS

Toch apps installeren

Dat Chrome OS voornamelijk draait om de Chrome-browser, betekent overigens niet dat er helemaal geen extra apps geïnstalleerd kunnen worden. In de Chrome Web Store staan apps die allemaal op elke Chromebook kunnen draaien, zoals bijvoorbeeld videospeler VLC. Helaas gaat die webstore in juni dicht.

Ter vervanging daarvan kunnen steeds meer Chromebooks ook Android-apps installeren. Dan wordt het mogelijk om vrijwel alles te doen wat ook al op een Android-telefoon of -tablet mogelijk is, maar dan met het praktische voordeel dat je ook een toetsenbord en muis tot je beschikking hebt.

Heb je een oudere Chromebook die nog geen Android-apps kan installeren, onthoud dan dat er van veel functies ook een webversie is: Netflix, Spotify, je e-mail, de meeste chatprogramma's, en zelfs Microsoft Office zijn gewoon online te bereiken. Daarbij is het soms zelfs mogelijk om bestanden offline op te slaan, zodat je ook zonder wifi verder kunt kijken, luisteren of werken.

Privacy

Om een Chromebook te gebruiken, kun je er eigenlijk niet omheen om in te loggen op een Google-account. Dan wordt er van alles gesynchroniseerd met Google, zoals je bestanden, e-mails, browsegeschiedenis, favorieten, et cetera. Hierdoor ben je niets kwijt als je computer onverhoopt stukgaat, maar dan moet je het bedrijf wel vertrouwen met al die persoonlijke informatie.

Voor zover bekend maakt Google alleen gebruik van trackingcookies om gepersonaliseerde advertenties op te baseren. Alhoewel er tot op heden geen bewijs is gevonden dat Google ook andere informatie analyseert en gebruikt voor advertenties, kun je het natuurlijk nooit helemaal zeker weten. Hetzelfde geldt overigens ook voor Apple en Microsoft.

Aan de andere kant spelen al deze overwegingen ook bij telefoons en tablets met Android en elk gebruik van Google-services. De meerderheid van de Nederlandse consumenten is echter al in het bezit van een dergelijke telefoon en bijna iedereen maakt van de Google-zoekmachine gebruik.