Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

OVR-wat-is-25-02-2019-780.jpg

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een bedrag uit als je overlijdt. Dat geld kunnen je nabestaanden gebruiken om het inkomstenverlies op te vangen. Het kan ook zijn dat je verplicht bent zo'n verzekering af te sluiten als je een huis koopt. De bank wil dan alleen een hypotheek verstrekken als je een overlijdensrisicoverzekering hebt.

De bank zorgt er zo voor dat het verschil tussen de executiewaarde (het bedrag dat de woning op zal leveren als het op de veiling wordt verkocht) van de woning en de hypotheekschuld wordt gedekt. De verzekering is dan 'verpand aan de bank': als je overlijdt krijgt de bank het geld uitgekeerd. Is die uitkering hoger dan de bank nodig heeft, dan krijgen de nabestaanden het resterende deel.

Overstappen naar een andere overlijdensrisicoverzekering?

Wil je naar een andere aanbieder van een OVR? Check dan in ieder geval of de verzekering verpand is aan de bank. Is dat het geval, dan moet je aan de bank vragen welke eisen er worden gesteld aan de ORV.

Met dat lijstje kun je vervolgens verzekeringen naast elkaar leggen. Dat kun je zelf doen, met behulp van vergelijkingssites. Je kunt ook een adviseur inschakelen. In beide gevallen zijn er kosten aan verbonden. Je betaalt voor een adviseur waarschijnlijk wat meer dan voor een gemiddelde vergelijkingssite.

Let op: stop nooit je oude ORV voor je een nieuwe hebt afgesloten. De financiering van je huis kan in gevaar komen als je dat wel doet.

Welke dekking moet je afsluiten?

Je kunt kiezen tussen verschillende soorten dekkingen. Kies je voor een annuïtair dalende dekking, dan is de uitkering aan het begin hoog en aan het einde van de looptijd laag. Bij een lineair dalende dekking neemt de uitkering elke maand af met hetzelfde percentage. Bij een gelijkblijvende dekking is de uitkering de gehele looptijd gelijk.

Op een of twee levens afsluiten?

Je moet ook kiezen of je de verzekering op een of op twee levens wilt afsluiten, en of je de premie wilt splitsen. Je kunt een adviseur inschakelen of contact opnemen met de klantenservice van een vergelijkingssite voor advies.

Welke vergelijkingssites zijn er?

Je kunt onder meer terecht bij:

  • NHP
  • Independer
  • Geencentteveel
  • Verzeker voordelig
  • Moneywise

En hoe zit het met een adviseur?

Je bent waarschijnlijk iets meer kwijt als je kiest voor een adviseur. Maar dan weet je wel zeker dat je een verzekering krijg die goed bij je past, en kun je al je vragen stellen. Vaak rekent een adviseur per uur een tarief. Vraag goed na hoe die op die prijst komt.