Wat is een warmtepomp?

warmtepomp-wa-is-25-02-2019-780.jpg

Als je je huis wil verwarmen zonder dat je daar gas voor gebruikt, dan kun je dat doen met een warmtepomp. Wat moet je weten over dat apparaat?

Na de uitzending vertelt Milieu Centraal waar je op kunt letten als je een warmtepomp overweegt, en wat je kunt doen als de energierekening hoger uitvalt. Kijk vanaf 21:05 live via deze pagina: 'Warmtepomp: wat moet je weten over installatie en gebruik?' en stuur zelf je vragen in! Update: de livestream is afgelopen, maar nog wel terug te kijken.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het apparaat is eigenlijk het omgekeerde van een koelkast. Een koelkast koelt door warmte te verzamelen uit de lucht in de koelkast, en die warmte af te geven aan de lucht buiten de koelkast.

Een warmtepomp verzamelt alle warmte buiten je huis (dat kan uit de lucht zijn, uit de bodem of uit het grondwater), en geeft die binnen in huis af. De buitenlucht of bodem hoeft niet warmer te zijn dan de temperatuur in je huis: het apparaat kan ook warmte halen uit de lucht of de bodem als die kouder is.

Je hebt drie verschillende soorten warmtepompen:

  1. Een volledig elektrische warmtepomp. Deze pomp verwarmt je huis, en voorziet je van warm water in de badkamer en keuken. Vervang je ook je gaskookplaat voor een elektrisch exemplaar? Dan woon je zonder aardgas!
  2. Een hybride warmtepomp. Deze pomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp kan je huis op de meeste dagen verwarmen. Alleen als het erg koud is moet de cv-ketel bijspringen voor warm water in de badkamer en keuken.
  3. Een ventilatiewarmtepomp. Dit kleinere apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

Volgens MilieuCentraal hebben 18.000 huizen in Nederland in 2016 een warmtepomp, en kiezen steeds meer mensen voor zo'n apparaat.

Bekijk ook de animatie uit de Radar Extra: Van gas los over hoe je duurzamer kunt wonen:

Title