background branding

Wat is Fortnite en is het geschikt voor mijn kind?

fortnite-geschikt-voor-kind-180716.jpg

Vol enthousiasme vertelt je kind aan de keukentafel over het spel Fortnite dat hij 's middags bij een vriendje heeft gespeeld. Wat is Fortnite en is dit spel eigenlijk wel geschikt voor je kind?

Wat is Fortnite?

Fortnite is een schietspel dat vooral populair is vanwege de gratis spelmodus Battle Royale. In die modus strijden honderd mensen tegelijkertijd tegen elkaar op één groot eiland. De speler die het langst overleeft (of het team) wint het spel. Als je wordt neergeschoten, is het spel ook meteen afgelopen. Hierdoor loop je constant risico en dat zorgt ervoor dat de spanning te snijden is.

Gamejournalist Peter Bouwman van Watspeeltmijnkind.nl en Gamersnet: 'Je zit constant in spanning. Niet alleen als je mensen ziet, maar juist ook als je mensen niet ziet. Je hoort ook tegenstanders en ziet mensen in de verte.'

Aan het begin van elk spel spring je vanuit een luchtballon richting een eiland. Daarbij is het handig om te landen op een rustige plek. Om te overleven heb je in het spel eigenlijk drie opties: de tegenstander(s) neerschieten, een fort bouwen of vluchten. Die laatste optie is echter lastig, omdat het speeloppervlakte gedurende het spel steeds kleiner wordt. Wil je winnen, dan zul je op zoek moeten gaan naar één van de vele wapens die verstopt zijn op het eiland.

Aankopen in het spel

De Battle Royale-modus is gratis beschikbaar voor alle spelcomputers, pc, en voor iPhones. Fortnite biedt de mogelijkheid om in het spel items te kopen om het uiterlijk of kleding van je personages aan te passen of om nieuwe danspasjes aan te leren. Deze microtransacties hebben echter geen invloed op het verloop van het spel.

Bouwman: 'Dansjes in het spel kunnen behoorlijk duur zijn, sommige dansjes kosten 15 euro.' In het spel reken je niet af met euro's, maar met V Bugs (de munteenheid in het spel). 'Kinderen willen er tof uitzien om indruk te maken op hun vrienden. Je hebt er echter geen voordeel mee in het spel.'

Naast het aankopen van kleding, dansjes of het aanpassen van het uiterlijk van je pikhouweel, heb je ook nog een zogeheten Battlepass. Met deze pas kun je een seizoen lang (een seizoen duurt ongeveer 3 maanden) V Bugs verdienen door het afronden van sommige uitdagingen in het spel.

Fortnite heeft naast de gratis spelmodus Battle Royale ook nog een modus waar je wel voor moet betalen: Save the World. Dit is overigens de modus waarmee het spel ooit is begonnen. In Save the World moet je overleven in een wereld die is overspoeld door zombies. Overdag moet je werken aan de versteviging van je huizen en forten, zodat je 's nachts de zombies kan verslaan. Je kunt deze spelmodus in teams van maximaal vier spelers spelen.

Vrolijke stijl

Hoewel Fortnite draait om het neerschieten van tegenstanders, komt dit niet heel duidelijk in beeld. Dit komt door de vrolijke en getekende stijl van het spel. Bouwman vergelijkt de stijl met een tekenfilm. 'Het oogt heel vriendelijk als je het spel speelt. Natuurlijk moet je elkaar neerschieten, maar het is geen keiharde actie die je kent uit andere oorlogsgames of schietspelen.'

Bouwman: 'Het is heel erg gemaakt om kinderen aan te spreken. Het spel is gratis te spelen, dus iedereen kan er mee beginnen.' Kinderen kunnen volgens de gamedeskundige ook veel leren van het spel. Je leert samenwerken in een team, maar je moet ook heel creatief zijn bij het bouwen van forten. Fortnite heeft een leeftijdskeuring van 12 jaar en ouder.