Wat is hdmi 2.1?
Dit jaar komende de eerste televisies op de markt die voorzien zijn van hdmi 2.1-aansluitingen. Welke nieuwe dingen kun je er allemaal mee en heb jij het in je televisie nodig?
Het belangrijkste verschil tussen hdmi 2.0 en hdmi 2.1 is dat de hoeveelheid data die per seconde door het kabeltje verstuurd kan worden, is verdrievoudigd. Dat maakt een aantal nieuwe dingen mogelijk.
Ondersteuning voor 8K
Hdmi 2.0 biedt al ondersteuning voor 4K, maar met hdmi 2.1 is ook 8K mogelijk. Dat is een resolutie van 7680 x 4320 pixels. De doorvoersnelheden van hdmi 2.1 zijn echter nog enigszins beperkt voor 8k, waardoor het beeld in sommige gevallen lichtelijk digitaal aangepast moet worden om het 'kleiner' te maken. Dit zou bijna onzichtbaar moeten zijn, maar waarschijnlijk is er tegen de tijd dat 8K-televisies echt door beginnen te breken, wel weer een nieuwere technologie beschikbaar.
Lees ook: Dit is waarom je wél een 4k-, maar geen 8k-televisie moet kopen
120 beelden per seconde
Een belangrijke verbetering in hdmi 2.1 is dat 4k-beelden nu met 120Hz (beelden per seconde) verstuurd kunnen worden. Hierdoor kan het beeld er een stuk vloeiender uitzien. De meeste films en televisie-uitzendingen zijn echter slechts in 24 of 25 beelden per seconde geschoten, dus daar heb je er weinig aan. Op een computer en voornamelijk bij videospellen is het verschil wel goed merkbaar.
Variabele verversingssnelheid
Een voor gamers erg welkome toevoeging is de mogelijkheid om het aantal beelden dat het scherm vertoont, dynamisch aan te passen op het aantal binnen dat de verbonden computer verstuurt. Dit kan stotteringen in het beeld voorkomen.
Een computer (of PlayStation / Xbox) die een spelletje draait, probeert bijvoorbeeld 60 beelden per seconde te berekenen. Niet elk beeldje is even gemakkelijk om te berekenen en daarom kan het voorkomen dat dit iets langer van 1/60 van een seconde duurt. Bij een normale televisie wordt dan het vorige beeld nog een keer vertoond, waardoor het even lijkt te haperen. Een televisie of monitor die variabele verversingssnelheid ondersteunt, wacht gewoon met het vertonen van een beeldje totdat hij ook daadwerkelijk binnen is. Zo lijkt het geheel een stuk soepeler.
Welke apparaten ondersteunen variabele verversingssnelheid?
Op dit moment kun je gebruikmaken van de variabele verversingssnelheid met een Xbox One S of -X of een recente gamecomputer (de computer moet een grafische kaart van AMD of Nvidia hebben, van respectievelijk de RX 400- of GTX 1000-series of nieuwer). De PlayStation 4 ondersteunt momenteel geen variabele verversingssnelheid, maar mogelijk wordt dat later met een software-update toegevoegd of zit het in een eventuele PlayStation 5. Het is onwaarschijnlijk dat de Nintendo Switch er ondersteuning voor gaat krijgen.
Dynamische HDR
Duurdere televisies hebben de mogelijkheid om, naast de kleur van de pixels, ook de helderheid van de pixels te laten sturen. Dit kan voor mooie beelden zorgen van bijvoorbeeld een kampvuur tijdens een donkere nacht. Deze techniek, genaamd High Dynamic Range, werkt al op hdmi 2.0. Bij hdmi 2.1 zijn er enkele technische verbeteringen mogelijk, wat tot nog mooiere beelden zou moeten kunnen leiden. Het is echter nog niet bekend welke televisies deze specifieke technieken gaan ondersteunen.
Dus, moet ik het hebben?
Gebruik je je televisie alleen maar om televisie te kijken en films op af te spelen? Dan is het de moeite niet echt waard om erop te letten. Bij de huidige films en series zie je maar tussen de 24 en 30 beelden per seconde en in een enkele uitzondering zijn het er 60, wat allemaal nog prima met hdmi 2.0 kan. HDR ziet er momenteel al erg mooi uit en de tijd moet leren of dynamische HDR er wat aan toevoegt.
Ben jij of is iemand anders in je huishouden van plan om videospellen op je nieuwe televisie af te spelen? Dan is het zeker de moeite waard om, wanneer je een nieuwe televisie koopt, in de gaten te houden of hij hdmi 2.1 ondersteunt.
Bron: hdmi.org