Wat is het Internet of Things?

iot.jpg

Consumenten verbinden steeds meer apparatuur met het internet. Zo ontstaat een Internet of Things (Letterlijk: ‘internet der dingen’). Dat kan erg handig zijn, maar er zijn ook nadelen.

Wat is het Internet of Things? Een voorbeeld.

Om zeven uur gaat je wekker: ook dán moet er nog gewerkt worden. De gordijnen van je slaapkamer glijden geruisloos open en zachtjes start je favoriete muziek. Het licht gaat aan en tegelijkertijd begint het koffiezetapparaat in de keuken te pruttelen. Genietend van je koffie, trek je de koelkast open en schenk je het laatste beetje yoghurt over je muesli heen. Als je het pak weggooit ontvang je een bericht op je smartphone: je koelkast laat je even weten dat er een bestelling is geplaatst voor een vers pak yoghurt.

Lees ook: Slimme sensoren beschermen de natuur

Alle apparaten verbonden met het internet

Internet of Things betekent dat al je huishoudelijkeapparaten data genereren, verbonden worden met het internet en die data delen. De tijd is perfect voor deze ontwikkeling omdat elk jaar computers goedkoper, sneller en kleiner worden en internet tegenwoordig (bijna) overal is en verbindingen sneller en goedkoper. Gewone apparaten zullen dus slim worden en uitgerust met internetzenders.

Portemonnee en tandenborstel verbonden met internet

Veel huis-, tuin- en keukenapparaten worden nu al verbonden met het internet: van koffers tot portemonnees, van deurknoppen tot horloges… en zelfs tandenborstels. Dat kan erg handig zijn. Bijvoorbeeld dat je reiskoffer of portemonnee begint te zoemen wanneer je te ver uit de buurt loopt. Of dat je deurknop automatisch ontgrendelt als jij hem aanraakt. Dit soort toepassingen worden mogelijk gemaakt door het Internet of Things.

En het is minder ver weg dan we denken. Dit jaar zullen consumenten wereldwijd 4 miljard apparaten aan het internet koppelen. Tegen 2020 is dat ruim verdrievoudigd: 13,5 miljard apparaten zullen volgens schattingen dan in contact staan met het internet.

Goede beveiliging van groot belang

Al deze apparaten zijn handig voor consumenten omdat ze data genereren en verzenden via internet. Zo stuurt de connected tandenborstel door hoe lang je poetst, waar en hoe hard. Vervolgens kan je met die informatie je voordeel doen: poets je niet genoeg en ontstaan er problemen? Dan maakt je tandenborstel zelf een afspraak met je tandarts. Een slimme koffer werkt op eenzelfde manier: jouw locatie wordt vergeleken met de locatie van de koffer. Als die te ver uit elkaar komen te liggen, gaat er een seintje naar jouw en je koffer.

Nu zullen kwaadwillenden niet veel interesse hebben in jouw tandenpoetsdata, maar je slimme voordeur via het internet openen is een stuk interessanter. Het is daarom van groot belang dat de internet verbinding van apparaten in het Internet of Things goed beveiligd worden.

Ook alle data die gegeneerd wordt, moet goed beveiligd worden zodat jouw privacy gegarandeerd wordt. Het gaat natuurlijk niemand iets aan dat je slimme vrieskist vijf pizza’s per week besteld.

Lees ook: Gemonitord door een alziend computernetwerk

Ook veiligheidsupdates via het internet

Vorig jaar hackten twee Amerikaanse onderzoekers een auto van Jeep. Terwijl een verslaggever van het blad Wired over de snelweg reed, zette de goedwillende hackers vanaf de bank in hun huiskamer draadloos de auto stil. De Amerikaanse autofabrikant Chrysler riep naar aanleiding van dit onderzoek 1,4 miljoen auto’s terug. Hun auto’s maakten gebruik van dezelfde software als de Jeep.

In de race om auto’s aantrekkelijker te maken voor consumenten - met navigatie of entertainment via het internet - moeten fabrikanten de veiligheid niet uit het oog verliezen, schrijft Wired. Fabrikanten van apparaten die aangesloten zijn op het Internet of Things moeten dezelfde standaarden voor veiligheid aanhouden als de computerindustrie nu doet: beveiligingsupdates (patches) moeten via datzelfde internet verstuurd kunnen worden. Zo blijft de auto – en al je andere huishoudelijke apparaten apparatuur - beveiligd tegen dit soort aanvallen.

Daarnaast vragen sceptici zich af of op deze manier apparaten niet teveel invloed krijgen op ons leven: wat als je op een ochtend geen yoghurt, maar een gebakken ei wil?Ga jij het Internet of Things omarmen? Laat het ons weten in de reacties!