Wat is het mazelenvirus?

wat-is-mazelen-23052019.jpg

De mazelen (morbilli) zijn een zeer besmettelijke ziekte. Het virus wordt overgedragen van mens op mens. 

De eerste verschijnselen van mazelen lijken op een verkoudheid en koorts. Je krijgt binnen een paar dagen de welbekende rode vlekjes in het gezicht en lichaam. Meestal verdwijnen de verschijnselen tussen de 7 en 10 dagen. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking.

In een heel zeldzaam geval kan er een hersenontsteking veroorzaakt worden door mazelen. Het virus tast de hersencellen langzaam aan. De eerste klachten van deze zeldzame vorm zijn gemiddeld 7 jaar nadat je mazelen gekregen hebt, te merken. Voorbeelden van deze klachten zijn geheugenverlies, mentale achteruitgang en moeite met praten, begrijpen en slikken. Deze vorm van mazelen is fataal.

Wie loopt risico om mazelen te krijgen?

Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer hebben meer risico om ernstig ziek te worden van het mazelenvirus dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd. De kans om te overlijden door mazelen is in Nederland kleiner dan 1 op de 10.000 gevallen.

Wat moet je doen als je mazelen hebt?

Als je denkt dat je mazelen hebt, bel dan de huisarts. Deze kan onderzoeken of je besmet bent. Een persoon besmet met mazelen kan beter niet naar de crèche, school of werk.

Vaccinatie tegen mazelen

Een vaccinatie tegen mazelen is verwerkt in de BMR-vaccinatie. Deze vaccinatie beschermt naast mazelen ook tegen bof en rodehond en is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen twee keer een BMR-vaccinatie: als ze 14 maanden oud zijn en als ze 9 jaar oud zijn.

Na de eerste vaccinatie is 95% van de kinderen beschermd tegen de BMR-ziektes. Na de tweede prik is dit 99%. Deze kinderen kunnen dan ook niet meer besmet worden met mazelen. Iemand die een keer mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.

Reisadvies

In 2019 is er sprake van een mazelenuitbraak in een aantal Europese landen. Het RIVM roept op om baby's vanaf 6 maanden eerder in te enten als ze op vakantie gaan naar een land waar mazelen uitgebroken zijn.

Bron: RIVM / Rijksvaccinatieprogramma.nl / Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Meer over