Wat is het recht van overpad?

Wie in een rijtjeshuis woont heeft achter z'n huis vaak een tuin en een steegje. Soms is de grond van dat steegje van de gemeente of de woningbouwvereniging, maar het kan ook van de huiseigenaar zijn. Wie heeft recht om daar overheen te lopen?

Maria is zo'n huiseigenaar die in een hoekhuis woont. De ingang naar de steeg achter de huizen in haar wijk ligt op grond waarvan zij de eigenaar is. 'Er zijn tien buren die gebruik maken van het pad. Ik had onlangs last van spelende kinderen die via het pad in mijn tuin probeerden te komen. Ik heb ook weleens last van iemand die om twee uur 's nachts vol gas met een scooter door het steegje rijdt.'

Recht van overpad

Vrije doorgang over privéterrein om bijvoorbeeld bij je tuin te komen heet het recht van overpad. Advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten legt uit: 'Een recht van overpad moet altijd in een notariële akte worden opgenomen om geldig te kunnen zijn. De verplichting die het recht van overpad meebrengt gaat bij verkoop dan ook over op de volgende eigenaar van de grond waarop het recht is gevestigd'.

Steegje afsluiten: mag dat?

Aangezien Maria van de overlast af wil vraagt ze zich af of ze het pad mag afsluiten. Ze wil alle buren een sleutel geven zodat alleen zij nog toegang hebben tot de steeg. Janssens legt uit dat je in principe je eigen erf mag afsluiten, maar bij een recht van overpad moet degene die dat recht heeft daar wel onbelemmerd gebruik van kunnen maken. 'Je moet dus in ieder geval een sleutel geven aan de mensen die het recht hebben.' Janssens heeft in de akte gelezen dat de steeg een brandgang is. 'Ik zou Maria adviseren na te kijken of de gemeente regels heeft opgesteld voor dit soort brandgangen. Je moet er natuurlijk wel makkelijk uit kunnen komen als er brand is.'

Sleutel aan de brandweer geven?

'Dat is niet nodig', legt een woordvoerder van de brandweer uit. Het is voor de brandweer geen doen om tientallen sleutels te bewaren.

Onderhoud?

Wie moet het steegje nu onderhouden? Is dat de gemeente, Maria of iemand anders? Dat is Maria, volgens advocaat Caspar Janssens, aangezien zij eigenaar is van de grond. Een aantal huizen zijn nog eigendom van de woningbouw, in dat geval is de woningbouw verantwoordelijk.