Wat is het stookalert?

schoorsteen-alert-03-12-2019-780.jpg

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is begonnen met een stookalert. Wat betekent zo'n stookalert?

Belangrijk om op te merken volgens de woordvoerder: een stookalert betekent niet: een stookverbod. 'Wij zeggen niet dat het niet mag. Het is een alert, en die zegt: als je nu stookt, kan het zijn dat je bijdraagt aan slechte lucht in je eigen leefomgeving.'

Bij het stoken van hout komt rook vrij die ongezond is. Er zitten schadelijke stoffen in, zoals: fijnstof,  koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral mensen met een long-, hart- of vaatziekte, ouderen en kinderen kunnen er last van hebben.

Wanneer wordt een stookalert verstuurd?

Bij ongunstige weersomstandigheden, bij een slechte luchtkwaliteit of door een combinatie van die twee. Het RIVM heeft dagelijks contact met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) over de weersvoorspellingen. Is er weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, dan kan de rook blijven hangen.

Als de provincie voor minimaal zes uur lang een verwachting heeft voor deze ongunstige weersomstandigheden, dan wordt er een alert verstuurd. Het RIVM bekijkt ook de kans op smog door fijnstof.

Voor wie geldt het alert?

Voor particulieren die houtstoken voor sfeerverwarming (kachels, open haarden, vuurkorven, pelletkachels).

Bron: RIVM

Meer over