Wat is het verschil tussen Wi-Fi 4, 5 en 6?

20191121_wifi_6.jpg

Net als bij mobiel internet staan de ontwikkelingen rond wifi niet stil. Sinds de technologie rond de eeuwwisseling op de markt is gekomen, is hij meerdere keren aangepast om extra snelheid mogelijk te maken. Onlangs is de naamgeving van de verschillende generaties versimpeld, zodat verbeteringen beter op de markt te zetten zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen die generaties dan?

Wat is Wi-Fi 4?

Wi-Fi 4 is in 2009 uitgebracht en wordt door de meeste apparaten met wifi ondersteund. De techniek droeg vroeger de naam 802.11n en kan zowel op 2,4 als 5 GHz gebruikt worden. Goedkopere routers zenden alleen op 2,4 GHz. Met een goede router en een apparaat met goede wifi-apparatuur kunnen snelheden tot de 100 à 150 Mbit/s gehaald worden, maar in de praktijk haalt veel apparatuur rond de 70 Mbit/s.

Frequenties: 2,4 GHz? 5 GHz?

Net als fm-radio kan wifi op verschillende frequenties uitgezonden worden. Dit gebeurt op 2,4GHz en 5GHz. Beide frequenties hebben hun voor- en nadelen.

Een signaal op 2,4 GHz heeft een relatief lange golflengte en komt daardoor vrij goed door muren heen. Zit je wat verder van de router vandaan, dan heb je op 2,4 GHz waarschijnlijk beter bereik dan op 5 GHz. Helaas zit niet alleen wifi op die frequentie, maar ook je huistelefoon, bluetoothapparaten en zelfs je magnetron. Hierdoor heb je snel last van storing.

Door op 5 GHz uit te zenden heb je veel minder last van storing: minder andere apparaten maken ervan gebruik en wifinetwerken zitten elkaar ook minder snel in de weg. Door de hogere frequentie is de verbinding ook sneller. Het nadeel van 5 GHz is dat het moeilijker door muren komt. Als je een snel wifinetwerk wilt opzetten in een groot huis, zal je daarom meerdere zenders moeten neerzetten.

Wat is Wi-Fi 5?

Wi-Fi 5 is in 2013 geïntroduceerd, aanvankelijk met de naam 802.11ac. Het werkt uitsluitend op 5 GHz en afhankelijk van de kwaliteit van je apparatuur zijn snelheden tussen de 100 en 600 Mbit/s mogelijk. Het heeft een paar jaar geduurd, maar inmiddels kunnen de meeste apparaten er wel mee overweg en zit het ook in de meeste routers die internetproviders gebruiken. Doordat er alleen op 5 GHz gezonden kan worden, vallen de meeste apparaten terug naar Wi-Fi 4 als de verbinding slechter wordt.

5 GHz of 5G?

Een veelvoorkomende vergissing is dat mensen wifi op 5 GHz en 5G door elkaar halen. Dit zijn echter twee volledig verschillende dingen: 5G is de vijfde generatie van mobiel internet en de opvolger van 4G, net zoals wifi nu aan de zesde generatie zit. Dit wordt op allerlei verschillende frequenties uitgezonden. Wifi wordt over het algemeen alleen rond de 2,4 en 5 GHz uitgezonden.

Wat is Wi-Fi 6?

Dit jaar is de 802.11ax uitgekomen. Om de nieuwe namen voor de leek wat overzichtelijker te houden, heeft het de naam Wi-Fi 6 gekregen. Wi-Fi 6 werkt zowel op 2,4 als 5 GHz, waarbij de hoogste snelheden op 5 GHz gehaald worden: bij eerste tests worden snelheden van rond de 800 Mbit/s gemeten. Momenteel zijn er nog niet veel routers met Wi-Fi 6 beschikbaar en degene die het wel hebben, zijn nog vrij duur. Er zijn echter al modellen van minder dan 100 euro aangekondigd en veel nieuwe laptopmodellen kunnen al met de snellere wifi uit de voeten.

Wat betekenen al die snelheden?

In een eerder artikel ging Radar dieper in op wat je hebt aan verschillende internetsnelheden en hoeveel je nou echt nodig hebt voor verschillende soorten gebruik:

Hoe snel internet heb je echt nodig?

Is Wi-Fi 6 gevaarlijk?

Er is van wifi, net als andere elektromagnetische straling, nooit onweerlegbaar bewezen dat het schadelijk is. Als het al schadelijk zou zijn, zou het niet anders zijn dan de wifi die er momenteel al is, aangezien het op dezelfde frequenties en met hetzelfde vermogen werkt.

Iets sneller dus, maar voorlopig nog niet alomaanwezig

Het is aannemelijk dat op den duur iedereen Wi-Fi 6 in zijn huis gaat hebben, net zoals met de voorgangers is gebeurd. Als gebruiker merk je dat je wifi weer een beetje sneller en stabieler wordt, maar je hoeft er niet meteen voor naar de winkel te rennen.

Meer over