Wat is hygiënischer: een snijplank van hout of van plastic?

De snijplank gebruik je misschien wel dagelijks bij het snijden van groenten en vlees. Welke versie van dit keukenhulpje is nu schoner: de plastic of houten variant?

Mensen denken vaak dat vanwege het poreuze oppervlak hout minder goed bestand is tegen bacteriën dan plastic. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat hout op de langere termijn juist hygiënischer kan zijn.

Op snijplanken van plastic ontstaan gebruikssporen waarin bacteriën, zoals salmonella, beter kunnen leven. Op de houten variant verdwijnen bacteriën 'onder de oppervlakte', waar ze zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Zowel houten als plastic oppervlakten zijn gevoelig voor bacteriën als ze niet goed worden schoongemaakt. Een houten snijplank van esdoorn of beukenhout heeft de voorkeur, omdat deze minder snel beschadigt. Bij gebruik van een plastic snijplank wordt het mes bovendien eerder bot dan wanneer je de houten variant gebruikt.Tips van Facebook-bezoekers

Op onze Facebookpagina kregen we een aantal tips binnen over soorten snijplanken en het schoonhouden van deze keukenhulpjes. Meneer Eveleens heeft een restaurant en schrijft: 'Aparte nylon-planken voor vlees (rund), varken en kip, groente, vis. Nylon schoonmaken met wat bleek (verdund) en in de afwasmachine, houten schoonmaken met grof zout (inwrijven) en later afspoelen.'

Mevrouw Van Vulpen zegt: 'Het schoonmaken van een houten snijplank is erg simpel wanneer deze goed geolied is. Schoonmaken kan met heet water en een borstel of doek. Afwasmiddel is niet nodig, hout bevat namelijk zelf antibacteriële eigenschappen. Wanneer u het toch een prettiger idee vindt kunt u gewoon afwasmiddel gebruiken. De plank dient dan wel wat vaker geolied te worden. Droog de plank direct na het schoonmaken af.'

Bron: Huffington Post / Facebookpagina Radar