Wat is knokkelkoorts?

knokkelkoortsmug5-10-2020.jpg

Drie Nederlanders hebben de infectieziekte dengue (knokkelkoorts) opgelopen in Frankrijk. Maar wat is knokkelkoorts en moeten we hier bang voor zijn?

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is knokkelkoorts een ziekte die je kunt oplopen door een steek van bepaalde soorten muggen. Met name de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug staan erom bekend dat ze het denguevirus bij zich kunnen dragen. Een woordvoerder van het RIVM meldt aan Dokters van Morgen dat mensen die knokkelkoorts hebben er lang niet altijd last van ervaren. De symptomen van knokkelkoorts zijn te vergelijken met griepverschijnselen. Zo kunnen mensen koorts, hoofdpijn en misselijkheid ervaren.

Gewoon een griepje dus?

Hoewel de meeste mensen mensen dus hooguit lichte klachten krijgen, moet knokkelkoorts wel degelijk serieus genomen worden. Een klein percentage krijgt namelijk een ernstiger ziekteverloop, zegt het RIVM. Deze mensen kunnen last krijgen van bloedingen en plasmalekkage, hetgeen tot beschadiging van vitale organen kan leiden. Zij moeten zich snel in een ziekenhuis laten behandelen, anders kan de ziekte leiden tot de dood.

Kan ik knokkelkoorts in Nederland oplopen?

'Het is nog niet voorgekomen dat mensen in Nederland besmet zijn geraakt met knokkelkoorts', stelt een woordvoerder van het RIVM. De muggen die de ziekte kunnen overbrengen, komen vooral voor in subtropische gebieden. De laatste jaren zijn er ook in Zuid-Europa steeds meer dengue-uitbraken. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt in de gaten of de tijgermug in Nederland voorkomt. De muggen, eieren of larven komen soms mee bij de import van bamboe of tweedehands banden. Als er tijgermuggen worden aangetroffen, dan worden de muggen op die locatie bestreden en uitgeroeid om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen. Volgens het RIVM krijgen jaarlijks 150 tot 200 Nederlanders knokkelkoorts, maar lopen ze dit allemaal in het buitenland op. 

Hoe kan ik knokkelkoorts voorkomen?

Als je naar gebieden gaat waar de tijgermug zich heeft gevestigd, dan is het vooral van belang om te voorkomen dat je gestoken wordt.

Volgens het RIVM kun je dit het beste doen door bedekkende kleding te dragen en je huid in te smeren met een muggenwerend middel. 

Ik heb knokkelkoorts. Wat nu?

Knokkelkoorts gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Alleen mensen met ernstige klachten moeten zich laten behandelen in een ziekenhuis. Maar overleg altijd met je (huis)arts als je twijfelt. Je kunt knokkelkoorts niet van mens op mens overdragen, dus als je je goed voelt, kun je volgens het RIVM gewoon naar het werk of  naar school. 

Een medicijn tegen knokkelkoorts bestaat niet, maar tegen de koorts kun je een paracetamol nemen. Verder is het belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Het RIVM raadt het gebruik van bloedverdunnende pijnstillers nadrukkelijk af, omdat je bloed al dunner is als je knokkelkoorts hebt.