Wat is malware?

De term malware komt van de Engelse omschrijving voor schadelijke besturingsprogramma’s op je computer: malicious software. Er zijn verschillende soorten malware, waarvan virussen de bekendste zijn.

Omdat malware schadelijk is voor je computer, zal je het niet zelf installeren. Althans, niet bewust. Een virus kan zich direct over een netwerk verspreiden, zonder dat je wat aanklikt. Maar malware kan zich ook installeren doordat je zelf een bepaalde website bezoekt, via een usb-stick of het komt mee bij de installatie van een onbetrouwbaar programma.

Onbewust geïnstalleerd


Onbewust geïnstalleerd

Ook reist malware vaak, net als bij phishing, per e-mail. Het kwaadaardige programma krijgt dan toegang tot je computer doordat je op een bepaalde link klikt, of een bijlage opent. Vaak heb je niet eens door dat je bent geïnfecteerd.Waarom malware?

Sommige malware dient geen enkel doel: het is gemaakt door mensen die zich blijkbaar vervelen. Er is echter ook malware die reclame-pop-ups op je computer laat verschijnen, of informatie over je verzamelt. Met behulp van zo’n programma kan iemand zich bijvoorbeeld toegang verschaffen tot alle informatie in je e-mail, of de bestanden op je computer.Cryptoware

Een variant van malware is cryptoware, ook wel ransomware genoemd. Ransom betekent letterlijk: ‘losgeld’. Deze malware gijzelt bestanden op je computer door ze te versleutelen. Pas als je losgeld betaalt, krijg je weer toegang tot de geblokkeerde bestanden. Het ontsleutelen van je documenten gebeurt echter lang niet altijd.Hoe voorkom je infectie?

Een belangrijke voorzorgsmaatregel is het gebruik van een goed antivirusprogramma. Daarnaast moet je geen links en bijlagen openen in e-mails waarvan je de afzender niet vertrouwt. Ook met het installeren van (gratis) software moet je altijd op je hoede zijn: doe dit alleen via websites die je vertrouwt.