Wat is nou écht het verschil tussen cola light en zero?

Cola vs cola.png

Hou jij van de smaak van cola, maar wil je liever geen of minder suiker? Dan kun je kiezen om een light of zero variant te drinken. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee dranken? Radar zet het voor je op een rijtje. 

Gebruikte zoetstoffen

In dit artikel hebben we als uitgangspunt de dranken van het merk Coca-Cola genomen. Het grootste verschil tussen de dranken zit hem in het gebruik van ingrediënten. Zowel de light- als zero-variant bevatten aspartaam, dat als vervanger voor suiker dient. Maar cola light bevat daarnaast E333, dat is een calciumzout van citroenzuur. Daardoor heeft de light-variant een net andere smaak.

Update

WHO uit zorgen over zoetstof aspartaam

Uit nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat de zoetstof aspartaam mogelijk kankerverwekkend is. De dosis die je dagelijks zonder risico kan nuttigen, blijft hetzelfde. Het is niet nodig om je inname van aspartaam volledig te stoppen.

Wat is het verschil in smaak?

Maar wat is dit verschil dan? Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de meeste mensen kenners zijn het erover eens dat de zero-variant meer in de buurt komt van de originele smaak. Light heeft daarentegen weer een eigen, wat zoetere, smaak. Voor ieder wat wils dus!