Wat is Periscope en wat kan ik ermee?

Live een video uitzenden is populair onder techliefhebbers. Vorige week werd de nieuwe app Meerkat gelanceerd, deze toepassing krijgt nu stevige concurrentie van Periscope. Wat is het en wat kun je er mee?

Het idee is hetzelfde: live video streamen. De app werkt net iets anders dan Meerkat. Periscope is bovendien ontwikkeld door Twitter zelf.

Start livestream

Met Periscope is het mogelijk om via één druk op de knop een livestream te starten. Zodra je de opname start, verschijnt er een melding op Twitter. Deze link brengt je bij de uitzending. Anderen kunnen meekijken, reacties achterlaten en likes door middel van 'hartjes' geven aan degene die de stream heeft opgestart.

Alleen voor iPhone

Op dit moment is er alleen nog een iPhone-versie beschikbaar, aan de Android-versie wordt gewerkt. Mensen met een Windows telefoon kunnen de app Telescope installeren, deze maakt het mogelijk om de streams van Periscope en Meerkat te bekijken.

Meerkat versus Periscope

De vertraging in de stream die er bij Meerkat in zit, die zit er bij Periscope nauwelijks in. Reacties passen dus ook bij het beeld dat je op dat moment ziet. Een groot verschil met Meerkat is dat het mogelijk is om de opname tot 24 uur na het livestreamen terug te kijken.

Periscope laat aan Nu.nl weten: 'Als jij een livestream start en je vrienden en familie willen kijken, dan kunnen ze net aan de telefoon of in een vergadering zitten. Onze eerste versie was alleen live, zonder opnames. Wij vonden het geweldig, en onze vrienden en familie ook, maar zij zeiden steeds: 'We hebben het pushbericht gemist en ik wil zien wat er is gebeurd'. We wilden kijken of we een opnamemogelijkheid konden bouwen zonder de charme van de livestream te verliezen. Als mensen het missen hebben ze nu toch nog een mogelijkheid om zo dicht mogelijk bij de live-ervaring te komen.'

Verder kun je mensen uitnodigen voor een besloten stream. Klik dan op het slotje voor je begint met filmen.

Nieuwsgierig? Je kunt @avrotrosradar ook volgen op Periscope.

Niet nieuw

Diensten als Meerkat en Periscope zijn niet nieuw. YouTube Live, Ustream en Qik maakten het eerder al mogelijk om videobeelden live de wereld in te sturen. De populariteit van Meerkat en Perscope is vooral te danken aan het moment van lancering.

De beeldkwaliteit en het gebruik van smartphones is de laatste jaren erg toegenomen en daarnaast zijn de datanetwerken van providers met de komst van 4G beter aan het worden.

Lees hier het artikel over Meerkat.

Bronnen: Creatov.nl, Telegraaf, Sportnext.nl, Nu.nl