Wat is phishing?
Het woord 'phishing' is een samentrekking van de eerste letters van 'password harvesting', oftewel wachtwoorden oogsten, en 'fishing', wat vissen betekent. Het heeft niets met water en dieren met vinnen te maken; de paswoordenoogst vindt online plaats. Daar hengelen oplichters naar jouw (bank)gegevens: inlogcodes, creditcardnummer en meer van dat soort geheime informatie.
Phishing is een vorm van internetfraude; een criminele activiteit dus. Het kan dan ook heel nadelig voor je uitpakken wanneer je gegevens in verkeerde handen vallen. Met inlogcodes kunnen criminelen bijvoorbeeld heel gemakkelijk jouw bankrekening plunderen door geld naar zichzelf over te maken.Hoe herken je phishing?
Phishing gebeurt vaak via de e-mail. Nagenoeg iedereen heeft weleens een e-mail in zijn inbox gevonden waarin werd gevraagd om gevoelige informatie. Om het geloofwaardig te maken, doen de oplichters hun best om de e-mail zo officieel mogelijk eruit te laten zien: met stempels van de bank, handtekeningen en vaak ook waarschuwingen voor oplichting. Net alsof het echt van jouw bank afkomstig is. Meer tips vind je hier. Steeds ‘echter’
Steeds ‘echter’
Vroeger kon je nog weleens hartelijk lachen om een slecht geschreven e-mail vol spelfouten, met een onwaarschijnlijk verhaal dat iemand je een paar duizend euro wil geven, gratis en voor niets. Tegenwoordig zijn de e-mails echter een stuk lastiger van normale berichten te onderscheiden. Ook URL-spoofing werkt daaraan mee: de link waarop je moet klikken, lijkt in dat geval erg veel op die van het echte organisatie. Zelfs de website waar je terecht komt, is steeds vaker goed nagebouwd. Meer voorbeelden vind je in onze uitzending. Wat doe je tegen phishing?
Wat doe je tegen phishing?
Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: je bank vraagt je nooit om je inloggegevens. Zodra je een dergelijke e-mail ontvangt, ga er dan niet op in. Klik niet op de link, open de bijlage niet en rapporteer het bericht. Tegenwoordig heeft bijna iedere e-mailservice een knop waarmee je kunt aangeven dat een e-mail een phishingbericht is, of ‘spam’. Door dit aan te geven, kunnen de e-mailproviders dit soort mail in het vervolg beter onderscheppen.