Wat is salmonella en hoe voorkom je besmetting?

salmonella-lab-rauwvlees-19022019.jpg

Je hoort regelmatig waarschuwingen over eten dat besmet is met salmonella. Door onhygiënisch te werken kan de bacterie zich makkelijk verspreiden. De salmonellabacterie veroorzaakt salmonellose.

De salmonellabacterie komt vooral voor bij landbouwhuisdieren. De bacterie bevindt zich in de darmen van de dieren en komt vrij bij de ontlasting. Daarna kan de bacterie zich makkelijk verplaatsen. Groenten kunnen bijvoorbeeld besmet raken door mest.

Hoe raak je besmet met salmonella?

Salmonella komt vooral voor op rauw vlees, rauw ei, rauwe vis, rauwe groente en fruit. Maar ook op verse kruiden en kiemgroenten. De bacterie kan overleven op het keukenaanrecht. Mensen kunnen ook drager zijn van de bacterie.

Tips om besmetting te voorkomen:

  • Werk hygiënisch door je handen te wassen voor het koken
  • Bak rauw vlees altijd goed gaar
  • Was groente en fruit onder stromend water
  • Was keukengerei na gebruik af met heet water en afwasmiddel
  • Gebruik een aparte snijplank voor rauw vlees
  • Was je handen nadat je rauw vlees of dieren hebt aangeraakt

Wat zijn de klachten?

Binnen één tot twee dagen treden de verschijnselen van salmonellose op. De klachten duren meestal drie tot zeven dagen. Mensen die zijn besmet kunnen last krijgen van diarree, braken, buikkramp en koorts. Het verschilt per persoon en soort salmonella hoe ziek je bent.

Ben je besmet met salmonella?

Indien je besmet bent is het belangrijk om veel te rusten en voldoende te drinken. Dit is vaak het enige wat helpt. Je kunt gewoon alles blijven eten. Meestal is een behandeling niet nodig en verdwijnen de klachten na een paar dagen. Heel af en toe dringt salmonella door in de bloedbaan. Dit is gevaarlijk omdat het kan leiden tot bloedvergiftiging.

Wanneer naar de dokter?

Kinderen tot vijf jaar, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden behoren tot de risicogroep. Zij kunnen namelijk makkelijker een vochttekort krijgen. Is iemand besmet en is er sprake van uitdrogingsverschijnselen? Raadpleeg dan een arts.

Bron: Voedingscentrum / RIVM / Maag Lever Darm Stichting

Meer over