Wat is V PAY en kan je er overal mee betalen?

Als je in het buitenland wil betalen let je op het Maestro- of Cirrus-logo. Dat toont aan dat je jouw pas kan gebruiken. Nu komen er steeds meer bankpassen met een V PAY-logo. Wat is V PAY en kan je er overal mee betalen?

Robert Nijssen kreeg een pas met zo'n logo van zijn bank ING en stelde er een vraag over op het Radarforum. Voorheen stond er een Maestrologo op zijn pas.

Wat is V PAY?

V PAY is de betaalpas van Visa, zoals Maestro van MasterCard is. Naast de Volksbank geeft inmiddels ook ING betaalpassen met V PAY uit. Je kan er op dezelfde manier mee betalen als met een betaalpas met het Maestrologo, zo legt Daniel van Delft van Visa uit. 'Met de V PAY betaalpas kun je ook gewoon contactloos afrekenen.' Daarnaast kan je er geld mee opnemen bij een geldautomaat.

Kan je met V PAY in het buitenland betalen?

Kijken we nu of een betaal- of geldautomaat een Maestro- of Cirruslogo heeft, straks kijk je of een automaat ook een V PAY-logo heeft, maar dat hoeft niet volgens Van Delft. 'V PAY wordt wereldwijd geaccepteerd, dus ook in het buitenland kan je veilig betalen met je V PAY-betaalpas.' Van Delft legt uit dat V PAY-betaalpassen worden geaccepteerd die zijn uitgerust met EMV-technologie. Dat betekent dat je met een chip en pincode kan betalen of geld kan ophalen.

Wat moet je doen als je pas weigert? 'Het zal praktisch niet voorkomen dat een pas niet geaccepteerd wordt', zegt Van Delft. Hij adviseert dan om je creditcard te gebruiken. Let op: bij een geldautomaat kunnen hier wel hoge kosten mee gemoeid zijn.

Consumenten die toch liever een betaalpas met Maestro-logo willen, kunnen deze kosteloos omruilen, zo laat ING in een reactie weten.

Meer over