Wat is whole food plant based? Ervaringsdeskundige en foodblogger vertelt

wholefoodplantbased-wildgroei-23112020-780.jpg

'Whole food plant based' kun je een voedingspatroon of dieet noemen. In het Nederlands betekent het iets als 'heel en plantaardig'. Het voedingspatroon lijkt op vegan of veganistisch eten, toch zijn er verschillen. Dokters van Morgen spreekt met Debby van foodblog Wildgroei.

Dokters van Morgen besteedde aandacht aan (de gevolgen van) een hoge bloeddruk. Janny en Durk kampen al jaren met een hoge bloeddruk. In de uitzending vertellen ze hoe zij, met een (WFPB-voedingsmodel, kunnen stoppen met medicatie voor hun hoge bloeddruk. Let op: stop / verminder nooit je medicatie op eigen initiatief. Overleg altijd met je arts. Hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken en behandelingen kennen.

Over het platform 'Wildgroei'

De Vlaamse Debby en Jeroen beheren het online platform 'Wildgroei' waarin ze adviezen geven voor een leefstijl volgens het whole food plant based (WFPB)-model. Op hun blog geven ze ook diverse recepten.

Wat is het verschil tussen WFPB en veganistisch eten?

Debby: 'Veganisme is een levensstijl. Het gaat dan niet alleen om het niet eten van dierlijke producten, maar ook om het vermijden van bijvoorbeeld kleding of meubels die gemaakt zijn van dierlijk materiaal.'

Als je veganistisch eet, betekent dat niet per definitie dat je gezond bezig bent, vertelt Debby. 'Er is ook veganistisch junkfood, chips en pizza. Eet je volgens het WFPB-model dan gaat het echt om je gezondheid. Je vermijdt dierlijke producten omdat die minder gezond zijn, en je krijgt geen bewerkte producten meer binnen'.

Oftewel: je eet onbewerkt, of minimaal bewerkte, volledige stukken groenten, fruit en plantaardige eiwitten. Die vul je aan met volkoren granen en volwaardige vetten. Je vermijdt dus dierlijke en sterk bewerkte producten, en je eet geen toegevoegde vetten of suikers.

Waar begin je als je WFPB in je leven wil inpassen?

Debby: 'Ik ben zelf al tien jaar vegetariër, en een jaar voor ik met WFPB begon at ik al vegan. voor mij was de overgang dus dus niet zo groot. Ik kan me voorstellen dat dat anders is voor mensen die nu eten als omnivoor'.

Haar advies? Lees je goed in, je moet heel anders nadenken over hoe je je eten bereidt. 'Je kunt bijvoorbeeld niet meer bakken in olie, dus daar zul je andere opties in moeten vinden. Ik bak nu in water of bouillon of ik gril groenten in de oven'.

In ieder geval is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. 'Neem de tijd. Probeer het bijvoorbeeld eerst een paar keer in de week, en breid het daarna verder uit.'

Wat eet je als ontbijt, lunch en avondeten?

Debby: 'Ik eet bijvoorbeeld havermoutpap met fruit en notenpasta. Met de lunch eet ik warm, en eet ik groenten, peulvruchten en granen. Vanmiddag heb ik een curry gegeten, en ik eet ook weleens een pastasalade. In de avond eet ik nog iets lichts, bijvoorbeeld een soep of wat fruit als snack. Alcohol drink ik heel weinig, alleen af en toe als er iets te vieren is'.

Kun je nog uiteten?

Dat is volgens Debby best lastig. 'In restaurants wordt toch vaak veel olie, suiker en zout gebruikt. Als ik uiteten ga, let ik er wel op dat het plantaardig is. Dat is tegenwoordig ook vrij makkelijk'.
Als Debby dan een keer uiteten gaat, geniet ze daar extra van. 'Daarna moet ik het wel bekopen, want dan heeft mijn lichaam er best wel last van'.

Hoe pak je het aan als je weinig tijd hebt?

'Je kunt het zo gek maken als je zelf wil: je kunt veel zelf veel maken of voorbereiden, en je kunt het ook heel simpel houden. Ik maak zelf weleens eten op voorraad, dan kook ik bijvoorbeeld kikkererwten die ik dan in porties invries. Of ik maak sauzen die ik dan gedurende de week kan gebruiken.'

Hoe zit het met de kosten?

Ook in dat geval geldt volgens Debby: 'je kunt het zo duur maken als je zelf wil'. 'Ik wil soms iets nieuws of iets biologisch uitproberen, en dan ben ik weleens heel duur uit. Maar groenten en fruit zijn over het algemeen natuurlijk helemaal niet duur.'

Is eten volgens WFPB wel lekker?

'Ja!', zegt Debby. 'Het is heel lekker, anders zou ik het niet volhouden. Ik dacht in het begin: ik kan nooit meer iets lekkers eten. Dat was ook mijn motivator: hoe kan ik zo gezond mogelijk eten en tegelijkertijd ook lekker eten?'

Debby heeft flink wat nieuwe producten ontdekt. 'Ik heb door WFPB te gaan eten ook veel zelf leren maken (ik bak mijn eigen brood, maak sauzen en notenpasta's) - allemaal dingen die ik vroeger zonder veel nadenken in mijn winkelkarretje gooide - en daar geniet ik ook echt van. Het duurt even voor je het onder de knie hebt maar dat vind ik ook net zo interessant'.