Wat is zeevonk?

zeevonk_800x628.jpg

Mensen die de komende dagen de stranden van Wassenaar en Scheveningen bezoeken, krijgen het advies niet de zee in te gaan. In het water is namelijk zeevonk gevonden. Wat is zeevonk, en hoe gevaarlijk is het?

De zeevonk, een minuscuul lichtgevend diertje, is een bijzonder natuurverschijnsel. Het heeft een lichtgevend enzym dat actief wordt bij beweging door bijvoorbeeld golfslag. Het breken van de golven op de kust brengt bij de alg een chemische reactie teweeg waardoor die licht gaat geven. Vermoedelijk schrikken de algen zo hun natuurlijke vijanden af zoals bijvoorbeeld garnalen.

Warm, zonnig en windstil

Zeevonk, ook wel bekend als zweephaardiertje, komt altijd voor in de Noordzee. Omdat het momenteel warm, zonnig en vrij windstil weer is plant het beestje zich zeer snel voort, met de duidelijk waarneembare gloed als het donker wordt tot gevolg.

Gevaarlijk?

De zeevonk is niet giftig, maar kan wel irritatie aan huid en luchtwegen veroorzaken, zeker wanneer het in grote hoeveelheden voorkomt. De alg komt spontaan op, maar verdwijnt ook weer vanzelf. Het diertje ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met staartje en heeft een diameter van 0,5 tot 1 millimeter.

Het kan zo'n een tot twee weken duren voor de zeevonk weer is verdwenen, verwacht microbioloog Jef Huisman.

Bron: ANP / NOS