Wat je moet doen met een verkeersboete uit Kroatië

Opnieuw krijgen consumenten aanmaningen om alsnog Kroatische vorderingen van bijna 300 euro te betalen, voor parkeerovertredingen die ze jaren geleden op vakantie hebben begaan. De eerste keer dat Radar aandacht besteedde aan deze hoge boetes (in januari 2018) was nog onduidelijk hoeveel geld men precies moest betalen. Inmiddels ligt er een uitspraak van de Kroatische rechter - en dat is maar goed ook.

De onduidelijkheid over de hoogte van het daadwerkelijk te betalen bedrag werd veroorzaakt door het feit dat er nog veel andere kosten bovenop gerekend werden.

Udo de Groot Mulder is een van de automobilisten die ooit in het Kroatische plaatsje Pula parkeerde en onlangs weer aan aanmaning ontving met daarin het dringende verzoek om 295 euro te betalen binnen acht dagen na dagtekening.

Wanneer de vordering niet binnen de gestelde termijn voldaan wordt, kan hij een oproeping verwachten van de rechtbank in Kroatië, zo staat te lezen in de brief. Omdat Udo het gevoel heeft dat er iets niet klopt en niet duidelijk is welk bedrag er nu betaald moet worden, besluit hij om niet te betalen en af te wachten.

Bezwaar maken tegen sommering na boete Pula Parking? Gebruik deze brief

Reageer wél op de aanmaningen

Martijn Witvliet, Juridisch adviseur bij het Europees Consumenten Centrum, adviseert om vooral wél te reageren op de aanmaningen.

Wanneer je niets doet, dan kun je volgens Witvliet namelijk voor vervelende verrassingen komen te staan. Pula Parking kan dan immers een gerechtelijke procedure staren en als je geen verweer voert, dan zal de rechter de uitbater van het parkeerterrein in het gelijk stellen en de consument veroordelen om de driehonderd euro te betalen. De rechtbank beoordeelt dan niet of de kosten terecht zijn of niet. En dat is zonde, want op het bedrag is nog wel wat af te dingen.

Kortom: als je in Pula bent geweest en daar geparkeerd hebt maar geen parkeergelden hebt voldaan, dan zal er betaald moeten worden. Maar als je niet in Pula bent geweest op het bewuste moment dan is het raadzaam om tegen de vordering in bezwaar te gaan. 

Rechterlijke uitspraak

Bovenop de parkeerkosten die, afhankelijk van de parkeerzone, uiteenlopen van 14 tot 22 euro (100 tot 160 Kuna), berekent Pula Parking allerlei andere kosten. Hierdoor wordt de civiele vordering in het geval van Udo vermeerderd tot in eerste instantie 287,95. Bij uitblijven van betaling loopt dit bijna anderhalf jaar later zelfs op tot 295,01 euro.  

Maar die extra kosten zijn niet terecht, zo blijkt uit een uitspraak van de Kroatische rechter van 8 januari 2019. De rechter heeft volgens Witvliet bepaald dat een Oostenrijkse chauffeur alleen het parkeertarief verschuldigd is van (in dat geval) 14 euro, plus 14 euro gerechtskosten en 21 euro juridische kosten. In zijn geval is dat samen 49 euro; een stuk lager dan de vordering van bijna 300 euro dus. 

De uitspraak is volgens het Europees Consumenten Centrum ook belangrijk voor Nederlandse consumenten: 'Omdat het een uitspraak is van de rechter in Kroatië, dus waar de ondernemer is gevestigd en waaruit wij kunnen afleiden dat niet alle kosten die aan Nederlandse consumenten worden opgelegd terecht zijn. Hiervoor weten we dat men in ieder geval al die extra kosten kan bestrijden.' 

Wat kun jij, als beboete automobilist, doen?

Heb je de vordering van Pula Parking nog niet voldaan? Dan adviseert het Europees Consumenten Centrum je om goed te kijken welke brief je precies hebt ontvangen. Is het geen gerechtelijk stuk, maar bijvoorbeeld een aanmaning van de deurwaarder, dan kun je nog onderhandelen over de kosten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief die het Europees Consumenten Centrum heeft opgesteld.

Ga naar de voorbeeldbrief: Bezwaar tegen sommering na parkeerboete Pula Parking

Consumenten die een gerechtelijk stuk hebben ontvangen, bijvoorbeeld een dagvaarding, doen er volgens Martijn Witvliet goed aan om juridisch advies in te winnen. Het Europees Consumenten Centrum kan informatie verschaffen, maar staat consumenten niet juridisch bij in een procedure. Hiervoor kun je een Kroatische advocaat inschakelen die ook Nederlandse automobilisten bij kan staan. Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering hebt, dan kun je nagaan of dit geschil onder de dekking valt. 

Wanneer je de vordering van 300 euro al betaald hebt, dan valt daar nu helaas nog weinig aan te doen. Volgens Witvliet kun je het te veel betaalde geld met de uitspraak van de rechter niet zomaar terugvragen bij de deurwaarder. Hierover zijn op dat moment afspraken gemaakt met de deurwaarder, zonder dat daar een rechter aan te pas is gekomen. Dat kun je dan helaas niet met terugwerkende kracht terugvragen.

Forumreacties

30
  • Door Radar

Tijdens je vakantie in Kroatië krijg je een parkeerboete van 14 euro. Omdat je geen tijd hebt om deze boete ter plekke te betalen wacht je bij thuiskomst op de post. Je ontvangt echter niets, totdat anderhalf jaar later een deurwaarder bijna 300 euro vraagt. Moet je dan het totale bedrag betalen? Maandag 29 april 2019 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door BL2

Omdat je geen tijd hebt om deze boete ter plekke te betalen
Tsja, dan denk je, het zal mijn tijd wel duren. Dus gewoon netjes betalen !

  • Door criticus2

je bent met vakantie maar hebt geen tijd.... dat is al tegenstrijdig...