Wat kan ik doen tegen schurft?

Is schurft besmettelijk? Kun je het maar één keer in je leven krijgen? En is het te behandelen? Huisarts Jacqueline Hordijk vertelt je feiten en fabels over schurft.

Wat is schurft?

Schurft is een besmettelijke huidziekte die veel jeuk geeft, vooral ’s nachts. Schurft komt door hele kleine beestjes: de schurftmijt. Ze graven gangetjes door de huid, en die zijn vooral aan de handen goed zichtbaar.

Feit of fabel over schurft

Schurft komt bijna niet meer voor in Nederland
Dat is een feit. Door de sterk verbeterde hygiëne in Nederland komt het veel minder voor dan vroeger. Maar het is er nog wel.

Schurft komt door slechte hygiëne
Niet altijd. Het komt inderdaad wel vaker voor bij mensen die zich niet goed verzorgen, maar iedereen kan het oplopen, bijvoorbeeld in een hotelbed.

Schurft is zeer besmettelijk
Ja, dat is een feit. Als jouw huid in contact komt met de huid van iemand die schurft heeft, en zeker als dat een minuut of vijftien is, krijg je zelf ook schurft.

Schurft is overdraagbaar via kleding, bank of bed
Ja dat is ook een feit. De kans is wel kleiner dan als je direct met je huid in contact komt met iemand met schurft.

Schurft is niet ernstig
Ja, dat is een feit. Het is een hele vervelende aandoening, maar het kan geen kwaad.

Je kunt maar één keer in je leven schurft krijgen
Nee, dat is helaas niet waar. Je kunt vaker schurft oplopen want je raakt er niet immuun voor.

Je behandelt schurft door je van top tot teen in te smeren met een speciale crème
Ja, dat klopt. Je smeert je helemaal in met die crème, en dan na twee weken nog een keer. Woon je met meerdere mensen in een huis, dan is het belangrijk dat zij zich ook op hetzelfde moment laten behandelen. Ga voor deze crème naar de huisarts.