background branding

Wat kost het als je in het ziekenhuis belandt?

ANP-443653792.jpg

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben als je hier woont of werkt. Op die manier is zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Naast een maandelijkse premie van gemiddeld 126,83 euro per maand (1522 euro per jaar) is er ook een verplicht eigen risico bij een groot deel van de zorg. Al met al ben je jaarlijks dus best wat geld kwijt aan zorg. Maar wat kost zorg nou eigenlijk als je in het ziekenhuis belandt?

Passantenprijslijst

Het is te hopen dat je er nooit en zelden hoeft te zijn, maar als je in het ziekenhuis belandt dan ben je waarschijnlijk erg blij dat je een zorgverzekering hebt moeten afsluiten. Op de websites van ziekenhuizen vind je de zogenaamde passantenprijslijst. Dat is een prijslijst met behandelingen voor mensen die niet verzekerd zijn (denk hierbij bijvoorbeeld gemoedsbezwaarden - mensen die vanwege hun geloofsovertuiging niet verzekerd willen zijn - of toeristen)

Een ritje met de ambulance

Als je vervoerd moet worden met een ambulance, dan zal je daarvoor uiteindelijk de rekening krijgen. Je betaalt dan zelf in ieder geval een deel uit je eigen risico. Tenzij de ambulance komt en ter plekke wordt besloten dat vervoer met de ambulance niet nodig is. In dat geval zal je eigen risico niet worden aangesproken.

Daarnaast is er een verschil tussen spoedeisende gevallen en geplande gevallen. Wanneer een ambulance gebeld wordt voor spoedeisende hulp, dan kost dat tussen 700 en 800 euro. Betreft het een rit voor niet-spoedeisende hulp, dan zijn de kosten minder dan de helft (340 euro). 

Prijzen kunnen verschillen per ziekenhuis

In de passantenprijslijst die de ziekenhuizen op hun website publiceren, staan honderden verschillende tarieven. Om een en ander uit elkaar te halen wordt gewerkt met declaratiecodes voor een bepaalde behandeling. Alle ziekenhuizen gebruiken dezelfde codes, waardoor het gemakkelijk is om prijzen te vergelijken. Bij een steekproef bij zes grote ziekenhuizen blijken bijvoorbeeld de kosten voor een harttransplantatie (declaratiecode: 14D614) tot op de cent even hoog: €42.468,72. Toch zijn er wel degelijk prijsverschillen per ziekenhuis.

Dagbehandeling

De kosten voor een ziekenhuisopname zijn sterk afhankelijk van de zorg die je nodig hebt. Het is vanzelfsprekend duurder als meer mensen en duurdere apparatuur nodig zijn voor de behandeling. Opvallend is dat als je voor een dagbehandeling vanwege migraine (declaratiecode: 15A370) naar het Antoniusziekenhuis in Utrecht gaat, dat daarvoor een bedrag gerekend wordt van €1114,96 terwijl je voor dezelfde behandeling in het Erasmus MC een rekening gepresenteerd krijgt van €1953,33. Dat scheelt dus bijna 850 euro voor, op papier, dezelfde behandeling. Bij het Universitair Medisch Centrum in Groningen ben je nog iets goedkoper uit met 1065,27 euro. 

Opname met meerdere verpleegdagen

Bij zware operaties waarbij iemand langer dan vier weken intensieve verpleging nodig heeft lopen kosten soms op tot boven de 150.000 euro. In de meeste gevallen mag je een stuk sneller weer naar huis en zijn de kosten lager. Zo betaal je voor het operatief verwijderen van de blinde darm (declaratiecode: 15C592) in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis 5.969 euro, terwijl je niet veel verder in het eveneens Rotterdamse Erasmus MC de kosten gesteld zijn op 7.435 euro. 

Intensive care

Wanneer je een dagje in het ziekenhuis ligt en eenvoudige verpleging nodig hebt, dan zijn de kosten zo’n €500,- per dag. Deze kosten voor verpleging lopen uiteraard op wanneer meer zorg nodig is. Kom je terecht op de Intensive Care (IC), dan gaat de teller een stukje harder lopen. De kosten per dag beginnen dan vanaf €2.500,-. En dat is niet zo gek, want meerdere mensen zijn druk met je bezig. En alleen het bed waarop je ligt kost al tussen de 20.000 en 30.000 euro. Toch fijn als je dan verzekerd bent.