Wat kosten reisvaccinaties?

reisvaccinaties-14032019.jpg

Als je op vakantie gaat buiten Europa, kan het zijn dat reisvaccinaties worden aanbevolen of zelfs verplicht zijn. Maar wat kosten die vaccinaties eigenlijk?

Als je van plan bent af te reizen naar een Afrikaans land, het Midden-Oosten, Azië of Midden- of Zuid-Amerika, is het verstandig om te kijken of je reisvaccinaties nodig hebt. 

Gemiddelde prijs vaccinaties en consult

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de prijzen voor zowel de vaccinaties als consulten nogal uiteenlopen. Apotheken en GGD-locaties bepalen namelijk zelf de prijzen. 'De verschillen tussen GGD's hebben mogelijk te maken met de overheadkosten, zoals de huurkosten van een ruimte', meldt Atie Pijtak, arts Infectieziektebestrijding en reizigersgeneeskundige bij GGD regio Utrecht. 

Verplichte vaccinaties

Een verplichte vaccinatie wordt door het land zelf aagesteld. Deze vaccinaties zijn bedoeld om het eigen volk te beschermen tegen de import van besmettelijke ziektes. De vaccinatie voor gele koorts is het vaakst verplicht. Deze vaccinaties heb je nodig in een groot deel van Afrika en een paar Zuid-Amerikaanse landen. Deze vaccinatie kost gemiddeld 41 euro. De prijs hangt dus af van de GGD-locatie of apotheek waar je de vaccinatie haalt.

Ook cholera komt in deze landen veel voor. Voor cholera heb je geen vaccinatie nodig, omdat de kans op besmetting minimaal is en de vaccinatie geen garantie geeft. Wel heb je voor sommige Afrikaanse landen een speciale stempel nodig om het land binnen te komen. Deze stempel kan je vaak gratis halen bij de GGD. Op deze stempel staat 'cholera medically not indicated'. Dit is bedoeld om problemen bij de grens te voorkomen.

Aanbevolen vaccinaties

Naast verplichte vaccinaties zijn er veel vaccinaties die worden aanbevolen te halen voor vertrek. Hepatitis A + B, DTP en rabiës zijn hier voorbeelden van. 

DTP

Voor DTP (difterie, tetanus en polio) worden de meeste kinderen op hun negende jaar ingeënt. Na tien jaar is het vaccin uitgewerkt. Je kan hem dan voor gemiddeld 29 euro opnieuw halen als je op reis gaat. Als je de vaccinatie nooit hebt gehad worden drie inentingen aanbevolen.

'De DTP-vaccinatie beschermt tegen drie ziekten: difterie, tetanus en polio. Wanneer een kind een volledige basis serie uit het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, geeft dit kinderen levenslange bescherming tegen polio. Voor tetanus en difterie biedt de vaccinatie 10 jaar bescherming. Difterie komt in Nederland niet meer voor, tetanus is vooral een risico na een verwonding. Als je in het ziekenhuis of bij de huisarts komt na een verwonding, wordt er indien nodig een boostervaccinatie gegeven', aldus Atie Pijtak.

Hepatitis A + B

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking in de lever, veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt verspreid door besmet voedsel en drinkwater. Eén prik beschermt je voor één jaar tegen Hepatitis A. Als je een tweede prik neemt, minimaal zes maanden na de eerste, ben je voor 30 jaar beschermd. Deze vaccinaties kosten gemiddeld 60 euro per stuk.

Hepatitis B is een infectie, ook in de lever. Dit virus wordt overgedragen via bloed en sperma. Een volledige vaccinatie bestaat uit drie prikken. Daarna ben je je leven lang beschermd tegen dit virus. Om hiervan zeker te zijn moet je één tot drie maanden na het laatste vaccin bloedprikken. Deze vaccinaties kosten gemiddeld 43 euro per stuk.

Rabiës

Rabiës (hondsdolheid) is een infectie in de hersenen. Deze infectie wordt verspreid via speeksel van een besmet dier door een beet, krab of een lik aan een wond. Rabiës is een zeer gevaarlijke infectie die vrijwel altijd de dood als gevolg heeft. De vaccinaties voor rabiës bestaat uit twee prikken. Daarna ben je beschermd voor twee jaar. Deze vaccinaties kosten gemiddeld 82 euro per stuk.

Malaria

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door een beet van de malariamug. De mug spuit parasieten in je bloed. De klachten lijken veel op griep. Net als veel andere 'reisziekten' komt malaria veel voor in de tropen. Hier wordt dan ook aanbevolen om malariapillen mee te nemen. 

Bij malaria kunnen de klachten ook veel later pas optreden. Als je na de reis in Nederland naar een arts gaat, vermeld het dan ook altijd als je in de tropen bent geweest. Prijzen voor malariapillen lopen heel erg uiteen. Dat komt doordat er verschillende soorten zijn en apotheken zelf de prijzen bepalen. Ga voor vertrek langs de huisarts of een GGD-kantoor voor een recept en prijsindicatie.

Waar haal je de vaccinaties?

Reisvaccinaties zijn op verschillende manieren te verkrijgen. De GGD biedt alle vaccinaties aan die worden verplicht en aanbevolen. De GGD laat per regio een tarievenlijst zien

Aangeraden wordt om ongeveer zes weken voor vertrek de vaccinaties te halen, omdat het lichaam bij sommige vaccins tijd nodig heeft om antistoffen aan te maken. Ook wordt er tijdens een consult soms bepaald dat er meerdere injecties nodig zijn. 'Bijvoorbeeld als je de DTP-vaccinatie als kind nooit hebt gehad. Dan geven we voor de reis minimaal twee vaccinaties', meldt Pijtak. 

Mocht je last minute toch nog een vaccinatie willen halen? Dan kan je op Schiphol bij de KLM Travel Clinic eventueel nog een vaccinatie halen. 'Voor de vaccinatie tegen gele koorts geldt voor sommige landen dat deze verplicht is en minimaal 10 dagen voor aankomst in het land gegeven moet zijn', voegt Pijtak toe.

Ook op de website van Amsterdam Tracel Clinic kan je eenvoudig zien in welke landen je welke vaccinaties nodig hebt. Hier kan je ook meteen een afspraak maken voor een consult.

Vergoeding door zorgverzekering

Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden vaccinaties. Kijk daarom bij je eigen verzekering goed wat er wel en niet vergoed wordt.

Liever geen vaccinaties

Zonder de verplichte vaccinaties mag het land weigeren je toe te laten. Besluit je om de aanbevolen vaccinaties niet te nemen? Kijk dan op reis uit met gewassen groenten, rauw vlees, kraanwater en contact met (wilde) dieren.

Bron: GGD Reisvaccinaties / RIVM / KLM Health Service / Thuisvaccinatie.nl / Consumentenbond / Amsterdam Travel Clinic