Wat kun je allemaal met berichtendienst Telegram?

telegram-14012020.jpg

In Nederland is WhatsApp de meest gebruikte app om mee te chatten. Er zijn echter nog een aantal andere diensten op de markt, waaronder Telegram. Radar zet in dit artikel de belangrijkste functies van deze berichtendienst voor je op een rij. 

Telegram is een gratis chatdienst die je via internet gebruikt op je smartphone, tablet of computer. Wat Telegram het meest onderscheidt van andere apps zijn de extra beveiligingsfuncties voor chats. Ook beweert Telegram zelf dat het je berichten sneller aflevert dan elke andere applicatie.

Alle functies van een standaard berichtendienst

Telegram heeft eigenlijk alle functies die je van een berichtendienst verwacht. Zo kun je naast tekstberichten ook afbeeldingen en video's versturen, evenals je locatie, emoji's, stickers en spraakberichten. Verder is het mogelijk om een groepsgesprek te starten en kun je (video)bellen via Telegram. Ook is er een webversie om Telegram via je computer te gebruiken.

Als je Telegram toegang geeft tot je contacten kun je in de app zien wie in jouw kring gebruikmaakt van Telegram.  

Extra beveiligde 'geheime' chat

De chats in Telegram zijn door middel van encryptie beveiligd tegen bijvoorbeeld hackers of andere kwaadwillenden. Deze berichten worden via de cloud opgeslagen. 

Een speciale functie van Telegram is om een 'geheim gesprek' te starten. Hiermee kun je met een gesprekspartner versleutelde berichten uitwisselen die alleen op jullie apparaten te lezen zijn. Ook Telegram kan niet bij die berichten en ze worden verder nergens opgeslagen. 

De geheime chat heeft een aantal speciale functies. Zo kun je instellen dat berichten na een bepaalde tijd automatisch worden verwijderd, bijvoorbeeld na een paar dagen of zelfs na enkele seconden. Een andere functie is dat je een melding krijgt als je gesprekspartner een screenshot van de chat maakt. Verder is het in een geheim gesprek niet mogelijk om berichten op te slaan of een bericht door te sturen naar een andere chat. 

Als je een geheime chat start, krijgen jij en je gesprekspartner een speciale encryptiesleutel. Dit is een soort QR-code. Als deze op allebei jullie apparaten hetzelfde is, weten jullie dat de chat extra beveiligd is. Deze chat kun je op maar één apparaat gebruiken, dus niet bijvoorbeeld op je smartphone en tegelijkertijd via de webversie op je computer. 

Overige interessante functies

  • Account met gebruikersnaam: Je registreert je bij Telegram met je telefoonnummer. Na registratie kun je ervoor kiezen om een gebruikersnaam in te stellen. Dan hoef je dus niet je telefoonnummer te geven als je met iemand via Telegram wilt chatten. Dit is ook handig als je een nieuw telefoonnummer hebt, je kunt dan via je gebruikersnaam nog steeds gebruik blijven maken van hetzelfde Telegramaccount. 
  • Verstuurde berichten verwijderen of wijzigen: Het is bij Telegram mogelijk om een bericht te verwijderen of te wijzigen nadat je het hebt gestuurd. Vooral dat laatste is speciaal, dit is bijvoorbeeld bij WhatsApp niet mogelijk. Je gesprekspartner kan het wel zien wanneer je een bericht wijzigt. 
  • Grote bestanden versturen: Je kunt met Telegram bestanden zoals foto's en video's versturen met een grootte van maximaal twee GB. Bij WhatsApp is dit met zestien MB aanzienlijk minder. De kwaliteit van de bestanden blijft ook beter bewaard bij Telegram.
  • Uitgebreide opties voor notificaties: Je kunt vrij specifiek bepalen hoe en van wie je notificaties wilt krijgen. Zo kun je per chat en zelfs per persoon bepalen of je er een melding van wilt ontvangen. 
  • Grote groepsgesprekken tot 200.000 leden: Je kunt met enorm veel mensen in een groepschat zitten. Je kunt deze groep ook openbaar maken, waardoor iedereen het gesprek kan volgen en er berichten in kan plaatsen. Op deze manier wordt het een soort community. Ook kun je een 'channel' (kanaal) maken, waarmee je een bericht kan sturen aan een ongelimiteerd aantal mensen. 
  • Berichten bewaren: Je kunt berichten doorsturen naar het mapje 'Bewaarde berichten'. Zo blijven ze overzichtelijk bewaard en kun je ze gemakkelijk terugvinden.

Keerzijde van Telegram

Helaas hebben criminelen de handigheden van Telegram ook ontdekt. Zo liet het AVROTROS-programma Opgelicht?! zien dat Telegram zeer interessant is voor criminelen, omdat de versleutelde berichten niet kunnen worden afgeluisterd door bijvoorbeeld de politie. 

Meer informatie over de app, zoals andere functies, vind je op de website van Telegram