background branding

Wat kun je doen tegen statisch haar?

02102020statischhaar.jpg

Veel mensen hebben tijdens de koude dagen last van statisch haar. Waar wordt statisch haar door veroorzaakt? En wat kun je ertegen doen? Radar gaat in gesprek met haar- en hoofdhuiddeskundige Willeke Pietersma.

Volgens Pietersma krijg je last van statisch haar als de lucht droog is. Deze droge lucht wordt veroorzaakt door een lage luchtvochtigheid. In de winter zit er minder waterdamp in de lucht dan in de zomer. Dit is ook de reden dat je in de zomer veel minder last hebt van statisch haar. Ook droge lucht in huis, door bijvoorbeeld de verwarming, kan een statische lading veroorzaken.

Droge lucht in huis, helpt een waterbakje aan de verwarming?

'Gebruik een vochtinbrengende conditioner'

Vooral droog en fijn haar wordt snel statisch. Volgens Pietersen is conditioner je grootste vriend. 'Je haar conditioneren met een vochtinbrengende conditioner is vooral belangrijk om statisch haar te voorkomen,' aldus Pietersen. 'Ook voor het borstelen een beetje haarspray in je borstel sprayen kan helpen. Als je in de winter een muts draagt en je doet die af wil het  nog wel eens knetteren. Dan kun je ook een beetje haarspray aan de binnenkant van je hoofdbedekking sprayen.'

Ook deze tips kunnen helpen tegen statisch haar:

  • Probeer je haar zo min mogelijk te borstelen. Borstelen zorgt ervoor dat je haar alleen nog maar statischer wordt.
  • Gebruik een borstel of kam van nylon of varkenshaar. Probeer plastic borstels te vermijden.
  • Gebruik na het wassen van je haar een voedende haarolie. Zo voorkom je dat je haar droog en dus statisch wordt. 
  • Ook door het föhnen en stijlen van je haar kan je haar droog worden. Dit kun je dus beter niet doen.
Meer over