Wat mag je niet door de gootsteen of wc spoelen?

vieze-gootsteen-verstopt-riool-hulpartikel-26032019.jpg

Heb jij ook weleens soep die niet meer goed is, of zure melk? Veel mensen gebruiken hun wc of gootsteen als afvalbak. Alles wat je door de wc of gootsteen wegspoelt eindigt uiteindelijk in het riool.

Van de 3697 ondervraagde Radar testpanelleden gooit bijna 29 procent weleens vochtig toiletpapier in de wc. Kook- en eetresten spoelt ruim 13 procent het riool in. Plukken haar, tampons, maandverband en resten van medicijnen of schoonmaakmiddelen spoelt een enkeling ook door de wc. Overige antwoorden over wat in de wc of gootsteen eindigt: appelmoes, vocht van augurken, losse theebladeren, pastasaus, kattenvoer en afgeknipte nagels.

Wat spoel jij behalve water, (af)wasmiddel, urine, ontlasting en gewoon toiletpapier door het riool?

29 %       Vochtig toiletpapier
13 %       Kook-/etensresten
2.7 %      Afval (stoffer en blik legen, plukken haar)
1.24 %    Tampons/maandverband
1.24 %    Resten van medicijnen/ chemische (schoonmaak) middelen
0.76 %    Verfresten
0.51 %    Lenzen
0.27 %    Condooms
0.16 %    Lege wc-rolletjes
0.16 %    Luiers
61 %       Niets van bovenstaand

Het is belangrijk dat riolen niet verstopt raken en er geen schadelijke stoffen in belanden. Het zuiveren van rioolwater is namelijk milieubelastend en kost geld en energie. Wist je dat een Nederlander gemiddeld 3,5 kilo afval in het riool spoelt per jaar?

 

Waar kun jij rekening mee houden?

Een beetje zure melk, of andere dranken en vloeibare restjes mag je gewoon via de gootsteen wegspoelen. Stukjes eten of yoghurt horen echter niet thuis in het riool. Wil je groentesoep of pastasaus weggooien? Gebruik dan een zeef om de etensresten uit de soep te halen. Het vloeibare gedeelte spoel je dan weg en de rest gooi je in de prullenbak.

Koffiedik en theebladeren gooi je ook in de afvalbak.

Veel mensen gebruiken wc als afvalbak voor etensresten

Vochtig toiletpapier

Tegenwoordig kun je speciaal biologische afbreekbaar vochtig toiletpapier kopen. Op sommige verpakkingen staat dat je de vochtige doekjes in de wc kunt wegspoelen omdat ze makkelijk afbreekbaar zijn. Dat is nog niet onderzocht en het is altijd het beste om vochtig toiletpapier niet in de wc te doen. Alle andere doekjes, zoals babydoekjes en schoonmaakdoekjes horen ook niet thuis in de wc-pot.

Frituurvet

Vloeibaar vet zoals bak- en frituurvet mag je nooit wegspoelen in de wc of gootsteen. Doe je dat wel dan kan het vet stollen en aan rioolbuizen plakken. De rioolbuis wordt hierdoor steeds smaller en slibt uiteindelijk dicht.

Frituurvet en bakolie weggooien: spoel ook kleine restjes niet door

Medicijnen

Heb je medicijnen over die je niet meer gebruikt? Meestal kun je die weer inleveren bij je apotheek. Zo niet, dan kun je medicatie inleveren bij de milieustraat. Het is erg lastig om medicijnresten uit het water te zuiveren, gooi ze daarom niet in het toilet of gootsteen.

In de Verenigde Staten loost vijftien tot twintig procent van de mensen hun contactlenzen in de wc of douche. Het plastic in de lenzen kan breken in kleine stukjes microplastic wat schadelijk is voor het milieu. Lenzen horen bij het restafval.

Terpetine en verf

Chemicaliën zoals terpentine, zoutzuur en verf zijn ook slecht voor het riool. Het valt onder klein chemisch afval dat je in de milieustraat moet inleveren.

Risico's van verstopte rioolbuizen

Zo'n verstopte rioolbuis kan veel vervelende dingen veroorzaken, zoals overstromingen en stank. Als het veel regent kunnen de straten blank komen te staan vanwege verstopte rioolbuizen. Het vieze rioolwater kan dan zelfs in sloten en kanalen eindigen. Dat kan leiden tot vervuiling en vissensterfte.

Je eigen gootsteen en toilet kunnen overigens ook verstopt raken als je er verkeerde dingen in weggooit.

Afvoer ontstoppen van je wc, douche, gootsteen of wastafel: zo doe je het

In het kort

Gebruik je wc alleen voor toiletpapier, urine en ontlasting en de gootsteen alleen voor niet-schadelijke vloeibare producten.

Dit is een artikel uit maart 2019, door de redactie geüpdatet op 8 juli 2019.

Bron: Milieu Centraal / Rijksoverheid / NOS