Wat mag je verwachten van verkoopbrochure voor nieuwbouwhuis?

Projectontwikkelaars proberen je met een mooie verkoopbrochure te verleiden om een nieuwbouwhuis te kopen. In die brochure staat dan wat over de grootte van de tuin, indeling van de kavel of het aantal kamers. Krijg je ook echt wat er in de brochure staat?

De brochure van nieuwbouwproject Het Loo in Austerlitz van projectontwikkelaar Van Omme & De Groot belooft volgens de tekening een royale tuin bij een woning met een woonoppervlak van circa 136 vierkante meter. Zo is te lezen dat bij het type 2^1-kapwoning Plataan B de tuin groot genoeg is voor een speeltoestel, zandbak en extra terras met picknicktafel.

Tuin op tekening een stuk kleiner

Ferry Mattern werd echter verrast toen hij bij de makelaar zag dat zijn tuin op de tekening een stuk korter was. 'Op de tekening in de verkoopbrochure wordt een grote tuin beloofd, maar op de bouwtekening bij de makelaar bleek de tuin ineens een kwart korter te zijn.' Ferdy komt daar achter door de tekening in de brochure naast de bouwtekening te leggen. 'We zaten te bedenken of er sprake is van misleiding of artistieke vrijheid.'

Geen rechten ontlenen aan 'artist impression'

'Het gaat hier om een 'artist impression' en dat is een impressie waarbij nog van alles kan veranderen', zo legt advocaat Jan Hendrik Vogelsang van Kneppelhout & Korthals Advocaten uit. 'Wat er in zo'n impressie beloofd lijkt te worden, hoeft niet altijd uit te komen. Meestal staat er wel een disclaimer in de brochure waarin staat dat het om een impressie of 'artist impression' gaat en dat daar geen rechten aan ontleend kunnen worden.' Die alinea staat er inderdaad in, maar in een heel klein formaat aan het eind van de brochure. Je kan dus niet eisen dat jouw tuin exact de lengte krijgt zoals op de tekening in de brochure te zien is. 'Voor dit type woning is de kavelgrootte tussen de 245 en 270 m2 dus een kleinere kavel is een kleinere tuin.'

Niet mee eens: wat kan je doen?

Als je bij de makelaar ziet dat de tuin ineens een stuk korter is, kan je van de koop afzien. 'Na de koop heeft een gang naar de rechter ook geen zin, want je hebt het aanbod van het huis geaccepteerd. Je wist wat je kocht.' Vogelsang legt uit dat je pas bij de koopovereenkomst de maten van de kavel en de woning krijgt.

Afbeelding via Van Omme & De Groot