Wat moet je doen als je als toerist in het buitenland strandt?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde dinsdagavond alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Ook de Europese regeringsleiders besloten reizen naar de Schengenzone drastisch te beperken. De transportsector en het goederenvervoer kunnen gewoon naar Nederland en het buitenland reizen. Gestrande Nederlandse toeristen in het buitenland worden geprobeerd terug te halen.
Marry en Aad van Leeuwen zijn op vakantie in Marokko. Ze zouden aanstaande zaterdag terugvliegen naar Nederland, maar vanwege het corona-virus hebben ze hun terugvlucht vervroegd naar donderdag. Maar ze krijgen geen contact met hun luchtvaartmaatschappij Transavia, het ministerie van Buitenlandse Zaken of de Nederlandse ambassade in Marokko.
Marry en Aad verblijven in een B&B in Agadir zonder eetgelegenheid. Inmiddels zijn alle winkels, restaurants en cafés gesloten. Ze hebben vandaag nog ergens een broodje kaas vandaan gehaald, maar hoe komen ze verder aan eten? In hun slaapgelegenheid kunnen ze niet zelf koken. ‘Vooral de onzekerheid wanneer kunnen we terug en je hebt geen idee wat ze aan het doen zijn. Je krijgt met geen enkele instantie contact’, zegt Marry.
Gestrand in het buitenland
Dit echtpaar is niet de enige die in het buitenland gestrand is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet niet precies hoeveel Nederlanders gestrand zijn door het coronavirus en problemen hebben, maar volgens de ANVR zouden er op dit moment 200.000 Nederlandse toeristen in het buitenland verblijven. Allerlei landen hebben vanwege het coronavirus halsoverkop een in- of uitreisverbod ingesteld of vluchten geannuleerd. Op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kun je via een drop down menu het actuele reisadvies per land kiezen.
Daarnaast kunnen Nederlanders in het buitenland zich registreren, zodat ze op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen in het land waar ze verblijven. Deze informatieservice biedt:
- E-mail updates bij een aangepast reisadvies
- Sms-berichten bij een crisis
- Aanvullende informatie van de ambassade, bijvoorbeeld over evenementen van de ambassade of het bezoek van een ambassademedewerker met een mobiel paspoortaanvraagstation aan uw regio.
- En je kunt je hier registreren bij de Nederlandse ambassade in dat land, zodat je weet welke Nederlanders in het land verblijven. En je kunt een contactpersoon doorgeven voor noodgevallen.
E-mail updates bij een aangepast reisadvies
Sms-berichten bij een crisis
Aanvullende informatie van de ambassade, bijvoorbeeld over evenementen van de ambassade of het bezoek van een ambassademedewerker met een mobiel paspoortaanvraagstation aan uw regio.
En je kunt je hier registreren bij de Nederlandse ambassade in dat land, zodat je weet welke Nederlanders in het land verblijven. En je kunt een contactpersoon doorgeven voor noodgevallen.
Overspoeld met vragen
Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt overspoeld met vragen. Zo’n 5000 vragen per dag, terwijl ze er normaal zo’n 800 krijgen. Hierdoor moeten mensen langer wachten op hulp of een antwoord, ondanks dat ze hun dienstverlening hebben opgeschaald. Er is een speciale pagina geopend met veel voorkomende vragen.
Noodnummer
Nederlanders die acuut hulp nodig hebben, kunnen 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken op nummer: +31 247247247, maar dit is wel alleen voor noodsituaties. Er kan dan direct geschakeld worden met de Nederlandse ambassade of het consulaat in dat land. Let op: dit nummer alleen bellen in acute noodsituaties, dus niet om te vragen weet u wanneer mijn vlucht vertrekt?
Ook kun je vragen stellen via een speciaal WhatsApp nummer. Stuur direct een WhatsApp-bericht. Of voeg dit mobiele nummer +316 8238 7796 toe aan je contactlijst en dan probeert het ministerie binnen 30 minuten te antwoorden.
Bijzondere Bijstand Buitenland
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars, ANVR en andere partijen in de reisbranche een website geopend waar gedupeerden zich kunnen melden. Voor dit doel is 10 miljoen euro opzij geet. Je kunt je aanmelden op bijzonderebijstandbuitenland.nl.
Geen vluchten van- en naar Marokko
Voor Marokko geldt sinds zondag 15 maart 2020 dat vanaf 8 uur ’s morgens alle inkomende vluchten tussen Marokko en Nederland tot nader bericht worden opgeschort. Uitgaande vluchten kunnen vertrekken tot uiterlijk 12.00 die dag. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan contact op te nemen met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij voor mogelijkheden.
Volgens woordvoerster Willemien Veldman van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse overheid contact gezocht met de Marokkaanse autoriteiten om Nederlandse toeristen op te mogen halen. ‘Er is nu toestemming en het ophalen van toeristen gebeurt nu mondjesmaat, maar het is best lastig om hier tussen te komen en hiervoor moet je contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij.’
Run op servicecenter
Luchtvaartmaatschappij Transavia werd ook van de een op het andere moment overvallen door allerlei restricties. ‘Onze vluchten werden geannuleerd. En we moeten niet alleen passagiers repatriëren vanuit Marokko, maar ook vanaf de Canarische Eilanden en uit andere delen van Spanje. Allerlei airlines zijn gestopt met vliegen op deze landen, dus hierdoor ontstond een run op ons servicecenter en zijn we vanwege extreme drukte minder goed bereikbaar. En niet alleen Nederlanders willen terug, maar ook Belgen, Duitsers, Scandinaviërs en Britten. Dus de beschikbare vluchten zitten snel vol’, zegt woordvoerster Claudia Metz. De beste tip: houdt de website van Transavia goed in de gaten. De situatie verandert per uur. Hier kun je ook een ticket boeken voor een repatriëringsvlucht. Claudia Metz kijkt voor ons in het boekingssysteem en er is goed nieuws voor Aad en Marry: ze staan voor donderdagavond in het systeem voor de terugvlucht vanaf Agadir naar Nederland.