Wat moet je werkgever doen om te zorgen dat je veilig kunt werken tijdens de coronacrisis?

distributiecentrum-ah-23032020.jpg

Thuiswerken is niet in alle beroepsgroepen mogelijk. Hierdoor rijst de vraag wat je werkgever moet doen om te zorgen dat je veilig en gezond kunt werken tijdens de coronacrisis. 

Distributiecentrum Ahold

Dat er onduidelijkheid heerst rondom deze vraag, blijkt onder andere uit de zorgen onder de werknemers van het distributiecentrum van Ahold in Delfgauw. Waar in de winkels plexiglas schermen bij de kassa's en servicebalie worden geplaatst, worden werknemers in het distributiecentrum naar eigen zeggen onvoldoende beschermd. 

Een werknemer die anoniem wilt blijven, meldt dat in de eerste instantie desinfecterende middelen werden verstrekt. 'Die hebben er een weekje gestaan, maar nu niet meer. Ik snap dat desinfecterend spul nu moeilijk verkrijgbaar is, maar hier had Ahold als werkgever op moeten anticiperen. Er is ons ook verteld dat we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, maar dit is niet te doen in het distributiecentrum omdat orderpickers toch vaak erg dichtbij komen om de producten te kunnen verzamelen.' 

De medewerker meldt verder dat ze wel werkhandschoenen hebben, 'maar die zijn zo dik dat je ze niet altijd kunt dragen. We hebben ook geen mondkapjes. Wederom snap ik dat die niet/moeilijk verkrijgbaar zijn, maar voer dan een andere maatregel in. We werken hard om de winkels van artikelen te voorzien, maar voor werknemers in het distributiecentrum worden geen verdere voorzorgsmaatregelen getroffen. Dit met uitzondering van de receptie, waar plexiglas is geplaatst. Er wordt van ons gevraagd om onze handen te wassen en afstand te houden, wat prima is. Maar wat doet Albert Heijn voor ons?'

De situatie leidde uiteindelijk tot een gesprek tussen FNV, de teamleider en een werknemer, waarna aan het personeel werd gevraagd wat ze van de werkgever willen zien. Hoewel er bereidheid is getoond om met het personeel mee te denken, vindt de desbetreffende werknemer het niet kunnen dat Ahold niet het heft in eigen handen heeft genomen om ook distributiemedewerkers beter te beschermen.

Toegangscontrole

Online supermarkt Picnic heeft naast maatregelen op basis van het RIVM-advies,  bijvoorbeeld ook een 'coronatent' voor de ingang staan, waar een toegangscontrole plaatsvindt. Bij alle werknemers die een distributiecentrum ingaan, wordt tot minimaal 6 april de temperatuur gemeten op het voorhoofd met behulp van een infrarood thermometer, zonder lichamelijk contact. Werknemers kunnen 30 minuten eerder met hun shift starten om dit proces te doorlopen. Hiervoor krijgen ze gewoon betaald. 'Een dergelijke maatregel zouden we bij Ahold ook willen zien', aldus de medewerker.

Reactie Albert Heijn

AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh meldt desgevraagd: 'Wij treffen, net als in onze winkels, diverse maatregelen in onze distributiecentra in verband met het coronavirus. We informeren onze collega's over de voorzorgsmaatregelen zoals die door het RIVM zijn voorgeschreven en moedigen collega's aan hier samen goed op te letten en, indien nodig, elkaar hierop aan te spreken. We zorgen ervoor dat die informatie in diverse talen beschikbaar is. Verder houden we bijvoorbeeld in de kantine rekening met voldoende afstand tussen collega’s die willen lunchen.

De uitzendbureaus waar wij mee werken kijken naar de huisvesting en het vervoer van uitzendkrachten. Er werken diverse collega’s in het distributiecentrum die aangesloten zijn bij de vakbond dus er vinden regelmatig gesprekken plaats.

Vakbonden

Vakbonden FNV en CNV melden dat werkgevers moeten zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. 'Hij moet de risico’s in kaart brengen en beoordelen. Werk je op een plek waar je kans loopt op besmetting? Dan moet je werkgever er alles aan doen om het risico op besmetting te verkleinen en beschermingsmateriaal aanbieden. Koop je dit zelf, dan kun je dat altijd declareren. Daarnaast geldt volgens de regels van het RIVM dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland worden afgelast en iedereen wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Deze maatregelen gelden in elk geval tot en met 6 april. Houd ook de site van de overheid in de gaten.'

Ook kun je samen met je werkgever in gesprek gaan over extra aandacht voor de schoonmaak van zaken waarmee besmetting makkelijker wordt overgedragen. Denk aan: deurkrukken, toetsenborden of telefoons. Verder kun je hygiënemaatregelen bekendmaken binnen de organisatie, een instructie geven over hoe de handen te wassen en in gesprek gaan met je werkgever over de mogelijkheid om thuis te werken, als dit mogelijk is.

CNV voegt hieraan toe: 'Als hoestende collega's onder druk van de werkgever toch naar het werk komen, stelt de werkgever zich onverantwoordelijk op. De richtlijnen van kabinet en RIVM zijn er niet voor niets. Wij adviseren dringend om die serieus te nemen. Dus ja, je kunt hier op het werk iets van zeggen. Spreek als collega’s met elkaar af om hier een hard punt van te maken richting de werkgever. Geef duidelijk aan dat je wilt dat de werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt en hoestende werknemers niet onder druk zet om naar het werk te komen. Als je wilt, dan kan je vakbond, namens jullie een dringende mail sturen aan jouw werkgever.'

Verplicht verlof

Verder is het ook belangrijk om te weten dat het niet de bedoeling is dat je werkgever je verplicht om verlof op te nemen. 'Hij of zij moet een beroep doen op de aangekondigde nieuwe regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Zodra deze regeling in werking is, kan je werkgever er een aanvraag voor doen bij UWV. Mocht je werkgever al werktijdverkorting hebben aangevraagd, dan wordt dit gewoon overgezet. Zolang je werkgever geld krijgt uit deze regeling, kun jij niet ontslagen worden en dien je je volledige loon te krijgen. Je hoeft géén WW-rechten in te leveren. Dit geldt ook als je een flexibel contract hebt of voor een uitzendbureau werkt. Maar kijk ook samen met je werkgever naar de mogelijkheden. Misschien is dit een goed moment voor bijscholing of kun je tijdelijk ander werk binnen of buiten je bedrijf doen. Want je wilt later nog wel op goede voet verder met je werkgever', aldus FNV.