Wat moet je weten over het Keurmerk Refurbished?

Refurbished_12122019.jpg

Misschien heb je weleens overwogen om in plaats van een gloednieuwe iPhone een refurbished exemplaar te kopen: een opgeknapte telefoon dus. Maar biedt zo'n toestel ook de kwaliteit die je verwacht? Om daar duidelijkheid in te scheppen is er het Keurmerk Refurbished. Wat houdt dat keurmerk precies in?

Het Keurmerk Refurbished is opgezet door ondernemersorganisatie Techniek Nederland samen met een aantal refurbishbedrijven. Aanleiding voor het keurmerk zijn de grote kwaliteitsverschillen in het aanbod van dergelijke telefoons.

Welke deugen en welke niet?

Zowel de overheid als de professionele refurbishbedrijven willen meer overzicht aanbrengen in welke producten wel en welke niet deugen. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het apparaat dat ze aanschaffen van goede kwaliteit is, wanneer ze het kopen bij een bedrijf met het keurmerk.

Het keurmerk bestond al voor bedrijven die refurbished iPhones aanbieden, maar is er sinds donderdag ook verkopers van refurbished iPads en MacBooks. 

Een bedrijf komt voor het Keurmerk Refurbished in aanmerking als het de apparaten controleert op een lijst van meer dan vijftig punten. De bedrijven inspecteren het toestel op zowel hardware als software. Onderdelen als de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en eventueel vernieuwd.

Daarnaast kijkt de refurbisher onder meer naar het besturingssysteem, de touchfuncties, de microfoon, de cameralens en de werking van connecties als wifi en bluetooth.

Kwaliteitseisen en -controles

Om kwaliteit te garanderen, voert het onafhankelijk certificatie-instituut TÜV Nederland technische controles uit bij de deelnemende bedrijven. Naast de strenge kwaliteitseisen moeten bedrijven ook voldoen aan financiële voorwaarden. Het kredietinformatiebureau EDR Credit Services toetst of de deelnemende bedrijven financieel gezond zijn.

Op het moment van schrijven van dit artikel zijn dit de bedrijven die het Keurmerk Refurbished mogen voeren: Forza Refurbished, leapp, Renewd, SWOOP en iUsed mogen het Keurmerk Refurbished voeren.

Bedrijven zonder keurmerk niet betrouwbaar?

Techniek Nederland zegt niet te kunnen stellen dat bedrijven zonder keurmerk niet betrouwbaar zijn. Wel zegt de ondernemersorganisatie dat bedrijven zonder keurmerk niet de zekerheid kunnen bieden die keurmerkbedrijven wel kunnen bieden op het gebied van kwaliteit en garantie. Zo vallen de batterij en accessoires van de apparaten standaard onder de 24 maanden garantie van het Keurmerk Refurbished. Bij nieuwe iPhones, iPads en MacBooks is dit niet het geval.

Consumentenbond positief over keurmerk

De Consumentenbond was na een steekproef in 2018 kritisch over de kwaliteit van opgeknapte toestellen. De bond is dan ook blij met het keurmerk, zo valt te lezen op de website van de Consumentenbond. 'Het is goed om te zien dat de branche onze kritiek serieus neemt en de handschoen oppakt. Natuurlijk blijven wij de aanbieders scherp in de gaten houden om te zien of het keurmerk het beoogde effect heeft,' aldus Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond. 

Foto: Techniek Nederland