Wat te doen met je spaargeld: investeren in goud, oude auto's of beleggingsfondsen?

spaargeld-28-08-2019-780.jpg

De spaarrente wordt steeds lager - ING en AMRO AMRO verlaagden de percentages naar 0,02 procent rente. Hoe haal jij nog rendement uit je spaarcentjes, vroegen we onze WhatsApp-abonnees. Die komen met creatieve suggesties, die wij weer voorleggen aan econoom Erica Verdegaal.

1. 'Geld storten op Visacreditcard'

'Ik stort geld op mijn Visa en bij een batig saldo levert dit nog een beetje rente op', schrijft Johan ons. Johan krijgt daar nog 0,15% rente op.

Je kunt inderdaad geld sparen via je creditcard, beaamt Verdegaal. Maar, het levert meer op als je de verschillende rentes van banken met elkaar vergelijkt. Dan vind je nog banken die 0,25% rente aanbieden. Op spaarinformatie.nl vind je de huidge rentestanden.

2. 'Investeer in zonnepanelen!'

Verschillende WhatsApp-abonnees kwamen met de suggestie om te investeren in zonnepanelen. Dat levert nog altijd meer op dan sparen op de bank, vertelt Verdegaal, maar: andere aanpassingen aan je woning kunnen meer rendement opleveren.

Verdegaal verwijst naar een berekening van milieuorganisatie Milieu Centraal:

Zo levert een spouwmuurisolatie een rendement tussen de 10 en 12 procent, dakisolatie tussen de 7 en 9 procent, vloerisolatie tussen de 5 en 8 procent, en dan volgen (pas) zonnepanelen met tussen de 3 en 6 procent rendement.

Lees waarop je moet letten als je voor zonnepanelen kiest.

3. 'Koop goudstaven'

'Héél riskant', vindt Verdegaal. Ze tipt iedereen die overweegt in goud te investeren om eens te googelen op 'goudprijs sinds 1930'. Voor de "gewone man" is investeren in goud volgens Verdegaal niet aan te raden, omdat het risico niet gespreid is.

Verdegaal vergelijkt het met beleggingsfondsen. 'Als je een beleggingsfonds neemt, dat over de hele wereld belegt tegen lage kosten, en een bedrijf gaat failliet, dan is dat niet zo erg.' Bij goud ligt dat anders, dan gaat het maar om een ding waarin je belegt. En: 'Als dat niet goed gaat, dan baal je erg.'

4. 'Kies voor een beleggingsfonds'

Als je voor een beleggingsfonds kiest, beleg dan alleen met geld dat je kunt missen, en uiteraard: los eerst je schulden (hypotheek, studieschuld) af, anders ben je eigenlijk aan het beleggen met geleend geld.

Nog een advies van Verdegaal: 'Kies voor een fonds met lage kosten, en één die de risico's goed spreidt.' En: ga bij voorkeur voor een fonds waarbij je per maand een bedrag betaalt, in plaats van in een keer een groter bedrag.

Dat zit zo: 'Als de prijzen heel erg hoog zijn, dan kun je voor je geld maar heel weinig beleggingsparticipaties kopen, en als de prijzen laag zijn, dan kun je veel participaties kopen', aldus Verdegaal. Leg je maar een keer een groter bedrag in, en je stapt net op een verkeerd moment in, dan baal je erg.

5. 'Investeer in oude auto's'

Alleen als je er zelf echt verstand van hebt, vindt Verdegaal. Hetzelfde geldt voor investeren in andere zaken (bijvoorbeeld: whiskey, windmolens). En: 'pas op voor mensen die je beloven rijk te maken! Niemand gaat jou rijk maken, het is jouw geld, en jouw verantwoordelijkheid. Je hebt er dan helemaal geen zicht meer op en er is vaak geen toezicht op van de AFM.' [Autoriteit Financiële Markten, redactie].

6. Spaarzegels van de supermarkt

Bij veel supermarktketens kun je sparen via zegels die je bij je boodschappen koopt. Als je een vol boekje inlevert, krijg je dan een bedrag terug dat (iets) hoger is dan het geld dat je hebt neergelegd voor de zegels.

Een leuk spaarsysteem met een redelijk hoog rendement, vindt Verdegaal. Het loont overigens wel om de verschillende spaarsystemen van de supermarkten te vergelijken. Die van PLUS lijkt volgens Verdegaal het hoogste rendement te hebben. Maar: dan moet je daar natuurlijk wel geregeld boodschappen doen.

En nog een paar tips van Verdegaal:

7. Een familiebank

Als ouder kun je je kind geld lenen voor het kopen van een huis. Het voordeel van zo'n familielening wordt groter naarmate je een hogere rente kiest, aldus de Consumentenbond.  Houd je je aan alle regels, dan is de rente voor het kind ook aftrekbaar via de aangifte inkomstenbelasting.

Het is vaak niet de bedoeling om kinderen op te laten draaien voor de hoge rente, en daarom kunnen ouders een bedrag terugschenken. Zo hebben kinderen geen last van de hoge rente. Goed om te weten: ouders kunnen hun kinderen jaarlijks 5428 euro (in 2019) belastingvrij schenken. Meer over de familiebank lees je bij de Consumentenbond.

8. Pinsparen

Als je je vaak je hele inkomen uitgeeft, dan kun je kiezen voor pinsparen. Dan wordt er steeds als je iets koopt een klein bedrag overgemaakt naar je spaarrekening. Je krijgt weliswaar niet meer rendement, maar je bouwt zo ongemerkt wel een spaarpotje op.

Radar Radio besteedde al meerdere keren aandacht aan hoe je rendement krijgt op je spaargeld. Een tip uit de uitzending van 23 maart: Langer vastzetten betekent: geld verdienen! Meer weten? Ga naar: 5 dingen die je met je spaargeld kan doen.