Wat te doen tegen hoesten?
Hoesten komt bij allerlei gezondheidsproblemen voor. Het is een natuurlijke manier om slijm, irriterende stoffen en ziektekiemen uit de luchtpijp te krijgen. In de binnenkant van je luchtwegen zit slijmvlies. Door een prikkeling van dit slijmvlies ontstaat een hoestreactie. Wil je weten waar je hoest vandaan komt en wat je eraan kan doen? Lees dan dit artikel!
Twee soorten hoest
Niet-productieve hoest
Niet-productieve hoest, ook wel droge hoest, kriebelhoest of prikkelhoest genoemd, ontstaat meestal door een virusinfectie, zoals verkoudheid of griep. Je hoest niet of nauwelijks slijm op en hebt het gevoel dat de hoest vastzit. Het gaat binnen een of twee weken weer over. Van de prikkelingen, veroorzaakt door het aanhoudend hoesten, wordt je luchtweg weer aangezet tot een nieuwe hoestbui.
Productieve hoest
Bij productieve hoest komt er slijm mee bij de hoest. Een combinatie van koorts en productieve hoest, wijst bijna altijd op een luchtweginfectie. Het is dan verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Je kunt het opgehoeste slijm gewoon doorslikken. Het slijm verlaat het lichaam via de ontlasting.
Wat veroorzaakt je hoest?
Hoest kan verschillende oorzaken hebben:
- Een luchtweginfectie.
- Roken, of je begeven in een rokerige omgeving. Het lichaam beschouwt rookdeeltjes als onwenselijk en wil ze uitstoten.
- Een allergie. Je kunt allergisch zijn voor dieren, stoffen of pollen.
- Slechte ventilatie in huis of op kantoor.
- Hoesten. Het klinkt heel gek, maar veelvuldig hoesten zorgt voor nog meer hoest. De irritatie in je keel zorgt voor nog meer prikkelingen.
Wat kun je zelf doen?
Artsen benadrukken dat veel verkochte hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes niet helpen. De volgende tips helpen wel.
- Noscapine: Bij niet-productieve hoest worden je luchtwegen steeds erger geprikkeld door het aanhoudende hoesten. Hierdoor neemt het hoesten alleen maar toe. Om dit te doorbreken kun je een medicijn pakken dat een hoestprikkel dempt. De werkzame stof in deze middelen heet noscapine. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Vraag altijd de drogist om aanvullende informatie. Let op: Gebruik geen middelen met noscapine bij een productieve hoest.
- Rook je? Als je rokershoest regelmatig terugkomt of lang aanhoudt, dan kun je overwegen om te stoppen met roken. Als je stopt met roken, houd er dan rekening mee dat hoest op het begin erger kan worden en daarna pas afneemt.
- Schraap je keel zo min mogelijk: door je keel te schrapen wek je extra irritatie in de luchtwegen op en daardoor houdt de hoest langer aan.
- Honing: Het is wetenschappelijk bewezen dat honing de hoest kan verlichten. Pas daarbij wel op met kinderen tot 1 jaar oud. Zij mogen geen honing vanwege bacteriën die in erin zitten.
- Gorgelen met zou water: Een bekend huismiddeltje is gorgelen met zout water. Het helpt om de irritatie van de slijmvliezen te verminderen en helpt bij de afvoer van slijm.
- Stomen met water: Stoom met heet water, of neem een warme douche om het ophoesten van slijm te vergemakkelijken. Doe daarbij geen menthol of eucalyptus in het water. Dit kan voor extra irritatie zorgen.
- Drink veel: Door voldoende vocht tot je te nemen raken je luchtwegen minder geïrriteerd. Vooral warme dranken verzachten de hoest.
- Ventileren: Zorg voor schone lucht thuis en op het werk.
Wanneer moet je met een hoest naar de huisarts?
Vaak is er bij een hoest niets aan de hand, maar het kan ook wijzen op een probleem met je gezondheid. Bij de volgende gevallen in combinatie met hoest, is het verstandig om een afspraak maken met je huisarts:
- Als de hoest langer dan twee weken aanhoudt
- Als je het gevoel hebt dat je ernstig ziek bent
- Wanneer het inademen zorgt voor pijn op de borst
- Bij koude rillingen
- Als je bloed of lichtbruin slijm ophoest
- Wanneer het hoesten gepaard gaat met kortademigheid
- Bij een piepende gierende ademhaling
- Wanneer je bij een aanhoudende rokershoest ook meer dan 39 graden koorts hebt
- Bij ernstige hoest in combinatie met vermoeidheid
- Als je koorts hebt en de hoest na twee dagen nog niet minder is
- Wanneer je langer dan twee weken een hese stem hebt
- Als door medicijngebruik een verzwakt afweersysteem hebt
Noot: Dit is een artikel uit juli 2017, gecontroleerd door de redactie op 18 januari 2024.
Lees ook: Is het branden van kaarsjes schadelijk voor de gezondheid?
Bron: Apotheek Van Poppel, Apotheek Boots, NHG: wetenschappelijke standaard acuut hoesten